Monopole piirav seadus saadeti tagasi riigikogusse

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendiloss Kadriorus.
Presidendiloss Kadriorus. Foto: ­­Toomas Huik

President Toomas Hendrik Ilves jättis monopolide hinnapiirangu kehtestamise seaduse välja kuulutamata.
 


«Ma tunnustan ja tervitan siiralt riigikogu enamuse tahet reguleerida varasemast tõhusamalt monopoolsete ettevõtete hinnapoliitikat ja kaitsta koos sellega tarbijate huvisid,» ütles Ilves. Ta toonitas, et siiski peavad ka parimad ja kõige õilsamad kavatsused olema täielikult kooskõlas põhiseadusega. «Nii näiteks võivad tarbijate õigused jääda alates 15. juulist ilma põhiseaduses nõutava tõhusa kaitseta kuni seaduse tegeliku rakendumiseni 2011. aasta lõpul,» põhjendas president.

Nimelt kaotaksid omavalitsuse määratud veeteenuse hinnad seaduse järgi 15. juulist kehtivuse. Et sellest ajast peab vee-ettevõtja kehtestama hinnad ise, võib see kaasa tuua hindade kontrollimatu tõusu. «Riigikogus vastu võetud seadus ei anna praegusel kujul võimalust hinnatõusu tõhusaks takistamiseks,» lausus Ilves.

Presidendi sõnul on see vaid üks näide, et «Monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seadus» sisaldab praegusel kujul kiirustamisest tingitud vigu ja vastuolusid ning rikuks põhiseadusevastasel kujul tarbijate huve ja õigusi ning võib kaasa tuua kohtuvaidlusi.

Samadele asjaoludele juhtis tähelepanu õiguskantsler oma 17. juuni memorandumis, mille ta saatis riigikogu liikmetele enne seaduse vastuvõtmist samal päeval.

President kutsus riigikogu üles eelviidatud vigu esimesel võimalusel parandama ja andma koos sellega võimalust seadus kiiresti välja kuulutada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles