Lapsehoiukoha võiks saada enne mudilase kooli minekut

, haridus- ja teadusministeeriumi alushariduse peaekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Peterson
Tiina Peterson Foto: Erakogu

KUMB ON töötavale vanemale parem: kas leida oma poolteiseaastasele lapsele koht lapsehoius või oodata üle aasta lasteaiajärjekorras? Vanemale on kvaliteetse alushariduse ja lapsehoiu eeldus ju see, et ta ei pea enam kui aasta järjekorras olema või lasteaia uue hoone valmimist ootama. Kuid just seda tuleb praegu taluda tuhandetel vanematel.

Üks probleemi lahendus seisneb eralapsehoidudes. Viimase viie aasta jooksul on lapsehoidude arv Eestis kahekordistunud. Praeguseks on neid 295 ja neis käib natuke alla üheksa protsendi poolteise- kuni kolmeaastastest lastest. Pahatihti on aga lapsehoiu hind üsna krõbe.

Et lasteaiakohtade nappus on olnud juba aastaid, on haridus- ja teadusministeerium tulnud välja ettepanekuga muuta koolieelse lasteasutuse seadust ja anda ka kohalikele omavalitsustele õigus luua poolteise- kuni kolmeaastastele lastele lapsehoide. Seejuures ei tohi lapsehoidu kellelegi peale suruda ning laste olukord ei tohi valikuvõimaluse suurenemise juures halvemaks muutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles