Välu: See lõputu ja põnev maailmaruum

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellel pildil on näha Pärnu laht ning Saaremaa ja Muhumaa. Vaata, kas leiad need üles!
Sellel pildil on näha Pärnu laht ning Saaremaa ja Muhumaa. Vaata, kas leiad need üles! Foto: Eesti Identiteedi ja Kultuuri Koda

Inimene astus esimest korda Kuu pinnale 21. juulil 1969. Kosmoselaevaga Apollo 11 Maa looduslikul kaaslasel maandunud Neil Armstrong ütles siis kuulsa lause: «See on väike samm ühele inimesele, kuid suur hüpe kogu inimkonnale!»

Tegelikult teame lõputust maailmaruumist veel imevähe. Kuu asub meie planeedist 384 400 kilomeetri kaugusel. See on umbes nii pikk maa nagu kümme tiiru ümber maakera. Kosmose mõistes on Kuu aga täitsa siinsamas.

Kõik need miljonid taevas vilkuvad tähed, mis on samasugused nagu meie Päike, asuvad valgusaastate kaugusel. Nii pikka vahemaad on isegi täiskasvanud inimesel raske mõista. Aga kui sa suuremaks kasvad, õpid veel matemaatikat ja füüsikat ning võib-olla oled just sina see, kes aitab välja nuputada nii võimsa tehnika, mis meid kaugeid planeete külastama viiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles