Puuetega inimesed on reformi suhtes skeptilised

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühingus Egero töötab ratastoolis bussijuht.
Osaühingus Egero töötab ratastoolis bussijuht. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sotsiaalkindlustusameti andmetel käis mullu Viljandimaal tööl 57 protsenti töövõimetuspensionäridest ja nende seas oli nii kerge kui üliraske puudega inimesi. Kui töövõimereform teoks saab, peaks see arv tunduvalt kasvama.

Et tulevikus on plaanis hakata töövõimetuse asemel hindama töövõimet, käib praegu sotsiaalministeeriumis sellekohane arutelu ja seaduseelnõule viimase lihvi andmine. Reform peaks teoks saama järgmise aasta juulis.

Sel nädalal kohtuski sotsiaalministeerium mitme huvirühmaga, et käia enne seaduseelnõu valitsusse saatmist läbi need reformi põhimõtted, mis tekitavad eriarvamusi. Neid pole just vähe, näiteks töötamise ja töövõime hindamisega kaasnevate lisakulutuste katmine, tööandjate motiveerimine, juhatuse liikmena töötamine, tugiteenuste rahastamine ning töötasu suurus, millest alates töövõimetoetus hakkab vähenema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles