Järeltalv paneb linnud sagima

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii mõnedki kiivitajad keerasid külma saabudes otsa jälle talvitumisalade poole.
Nii mõnedki kiivitajad keerasid külma saabudes otsa jälle talvitumisalade poole. Foto: Elmo Riig / Sakala

Varasaabunud kevadilmadele järgnenud külmemad päevad sunnivad osa esimese lainega pärale jõudnud rändlinde talvitumisalade poole tagasi liikuma. Lennatakse täpselt niipalju kui vaja ja soodsamate tingimuste saabudes tullakse tagasi.

Ornitoloog Aivar Leito on lindude rändel ja ilmaoludel silma peal hoidnud juba neli aastakümmet ega näe praegustes liikumistes midagi iseäralikku. «Vastupidi – pigem on see reegel. Pole olnud veel ühtegi kevadet, millele ei järgneks nädala või kahe pikkune järeltalv,» teadis Leito.

Esimese lainega saabuvad kiivitajad, põldlõokesed ja kuldnokad ongi ornitoloogi sõnul ilmastiku järgi lendavad linnud. «Nemad tulid meile täiesti õigel ja tavalisel ajal ehk siis märtsi algul. Saabumisele järgnevate võimalike külmalainetega on nad harjunud,» rääkis Leito. «Kui ikka väga ebamugavaks läheb, lennatakse tuldud teed nii palju tagasi, et söögi jälle kätte saab.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles