Põhjalik teos mitmekülgsest Jaan Tõnissonist

Heiki Raudla
, ajaloosõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veebruari keskel oli Viljandi Kesklinna kooli Jakobsoni tänava majas Ülo Mallese raamatu «Jaan Tõnisson ja ühistegevus Eestis» esitlus. Just Viljandis leidis see aset seetõttu, et Jaan Tõnisson on sündinud Viljandimaal ja õppinud Viljandis.

Hästi kujundatud kõvakaanelise teose 224 leheküljelt leiab lugeja põhjaliku ülevaate Jaan Tõnissonist (1868–1941) kui ajakirjanikust, publitsistist, poliitikust, ettevõtjast ja diplomaadist. Autori laiem eesmärk seda raamatut kirjutades oli tutvustada meile Tõnissoni arusaamu aadetest, õiglusest, õigusest, rahvusest, demokraatiast ja liberaalsusest. Muuseas, Soome professor Martti Turtola on nimetanud Tõnissoni Eesti kõigi aegade suurimaks liberaaliks.

Mallese raamat on esimene Eesti pinnal ilmunud teos, milles on ära trükitud arvukalt fotosid Tõnissonist, sealhulgas ülesvõte koos kõigi aumärkidega. Samuti on selles esimest korda täies mahus avaldatud Viljandimaalt pärit teeneka ühiskonnategelase Artur Ekbaumi ettekanne «Jaan Tõnisson Eesti ühiskondliku ja rahvamajandusliku iseteadvuse viljastajana».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles