Svetlana Zamkovaja: Kui tekib vajadus hooldusravi järele

, Eesti haigekassa Tartu osakond, ravikindlustushüvitiste büroo juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svetlana Zamkovaja
Svetlana Zamkovaja Foto: Margus Ansu

TERVISHOIUTEENUSED on valdkond, millega igaüks peaks kursis olema, et aidata ennast ja oma lähedasi. Vananeva rahvastikuga riigis on üks selline teenus hooldusravi.


Hooldusravi on õendushooldusteenus, mille eesmärk on saavutada patsiendi parim võimalik igapäevase eluga toimetulek.

INIMESTE hooldamisega tegelevad nii tervishoiu- kui hoolekandesüsteem. Haigekassa maksab hooldusravi eest meditsiiniliste näidustuste korral. Seda teenust osutavad mitmesuguste tervishoiuteenuste pakkujad. Hooldusravi ei ole sama mis hooldekodu- ja hoolekandeteenused, kuid neil on siiski kokkupuutepunkte, sest sageli on hooldekodudes elavatel inimestel tervisehädasid.

Hooldusravi osutatakse nii statsionaarselt (haiglas) kui ambulatoorselt (koduõendus, vähihaigete kodune toetusravi). Hooldusravile suunab arst saatekirjaga.

KELLELE on ette nähtud statsionaarne hooldusravi?

Hooldusravi vajavad sageli eakad ja mitme kroonilise haigusega patsiendid, kes ei tule oma haigusseisundi tõttu iseseisvalt toime ning vajavad pidevalt meditsiiniõe abi. Tihti on hooldusravi ette nähtud pärast aktiivravi ja vahel ennetab see haiglasse sattumist.

Statsionaarse ehk haigla hooldusravi eest maksab haigekassa 85 protsenti ja inimene ise 15 protsenti. See tähendab, et haigekassa maksab ühe päeva eest haiglale ligikaudu 538 krooni, kuus teeb see umbes 16 140 krooni. Inimene ise maksab ühe päeva eest ligikaudu 95 krooni ja kuus umbes 2850 krooni. Ja nagu  eriarstiabi puhul tasub inimene ka voodipäevatasu 25 krooni. Seda tohib raviasutus võtta esimese kümne ravipäeva eest ehk maksimaalselt 250 krooni ühe haiglasoleku korra kohta.

STATSIONAARSE hooldusravi kõrval pakutakse ka ambulatoorset hooldusravi ehk kodust õendusabi. See on inimesele mugavam, sest ta saab meditsiinilist abi oma kodus. Ka rahaliselt on see nii ühiskonnale kui inimesele ja tema omastele odavam. Ambulatoorne hooldusravi on patsiendile tasuta, selle eest maksab haigekassa.

Täpsema info ja nõu saamiseks tuleks kõigil pöörduda oma raviarsti poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles