Kümnendivanune raamatukogu suleti varisemishirmus

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusspetsialist Merike Kahk (paremal) ajas eile hommikul vallavanem Ene Saare abiga Päri raamatukogu saalis mõõdulindi püsti ja tõdes, et viimase nädala jooksul  pole lagi põrandale lähemale tulnud.
Ehitusspetsialist Merike Kahk (paremal) ajas eile hommikul vallavanem Ene Saare abiga Päri raamatukogu saalis mõõdulindi püsti ja tõdes, et viimase nädala jooksul pole lagi põrandale lähemale tulnud. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Asi on üsna kriitilise piiri peal,» sõnas Viljandi valla ehitusspetsialist Merike Kahk eile murelikult Päri küla raamatukogu saali lookas lage silmitsedes.

Hetk hiljem mõõdulindi appi võtnuna sedastas Kahk, et viimase nädala jooksul pole lagi rohkem põranda poole kooldunud, kuid ruumi keskkoha juures on see algsega võrreldes paarkümmend sentimeetrit allapoole vajunud. Kaks sentimeetrit lisandus alles mullu detsembris.

Eelnevat silmas pidades pani Viljandi vallavalitsus raamatukogu ajutiselt kinni. «Parem karta kui kahetseda,» põhjendas vallavanem Ene Saar otsust.

Kui kauaks asutuse uks lukku jääb ning mida inimeste turvalisuse tagamiseks ette võetakse, selgub tema sõnul kuu lõpul, mil valmib ehitusekspertiis.

Avapidu oli 2002. aastal

Vanades majades vaadatakse viltustele seintele ja lääpas lagedele sageli rahuliku pilguga, aga Päri raamatukogu ruumid on uued. Aktsiaseltsis Viljandi EKE Projekt projekteeritud ning aktsiaseltsi Merko Tartu juhtimisel ehitatud maja avapidu peeti alles 2002. aastal.

Esimesed märgid katusekonstruktsiooni vajumisest ilmnesid üsna varsti pärast objekti vastuvõtmist. 2010. aastal lasi toona asutust hallanud Pärsti vallavalitsus kohalikul ehitusettevõttel Pärlin probleemses kohas katusekivid maha võtta ning konstruktsioone tunduvalt tugevamaks muuta. Seejuures tunnistas ka Merko Tartu oma vastutust ning nõustus osa tööde eest ise maksma.

Vana häda lõi uuesti välja

Edasi näis maja seisukord mõnda aega stabiilne olevat, kuid eelmise suve lõpul hakkas raamatukogu juhatajale Sirje Saardile tunduma, et vana häda ilmutab end taas. Nüüd väidab ta silma järgi otsustades, et paarikümne sentimeetri suurusest vajumisest peaaegu pool on toimunud viimastel kuudel. Teisisõnu on muutus olnud hirmuäratavalt suur ja kiire.

Ehitusspetsialist Merike Kahk jäi eile konstruktsiooni deformeerumise põhjustest rääkides kidakeelseks ning rõhutas, et võimalusi on mitu. «Lühidalt öeldes on fermi alumine vöö läbi vajunud,» konstateeris ta ning soovitas järelduste tegemiseks ikkagi ekspertiisi tulemused ära oodata.

Juba on teada, et raamatukogu katusekonstruktsioon pole päris selline, nagu maja algne projekt ette näeb. Samas ei pruugi see tingimata veaks klassifitseeruda, sest ehitaja võis töö käigus muudatuse projekteerijaga kooskõlastada. Küll aga olevat Pärlini mehed kolme aasta eest tugevdusi tehes avastanud, et jooniste järgi detaile ühendama pidanud ogaplaat-kinnituste asemel on raamatukogu kohal hoopis naelkandjad ning naelu olevat ilmselgelt kokku hoitud.

Päri raamatukogu teenindab nii oma küla kui Alustre ja Matapera inimesi. Tänavu jaanuaris on seal raamatusõpru käinud 86 korral ning registreeritud on 240 laenutust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles