Kasvav kindlustunne toob tööd tasapisi

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu arvates ei tohi tööhõive kasvada väga kiiresti, sest sel juhul jääks meie majandus endiselt ebaefektiivseks.
Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu arvates ei tohi tööhõive kasvada väga kiiresti, sest sel juhul jääks meie majandus endiselt ebaefektiivseks. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eesti konjunktuuriinstituudi andmetel on ettevõtjate kindlustunne aastataguse ajaga võrreldes märgatavalt kasvanud ja paljud firmad plaanivad töökohti juurde teha.


Instituudi direktor Marje Josing rääkis eile Olustvere lossis aset leidnud ettevõtluspäeval, et kuigi 11 protsenti firmadest kavatseb lähiajal töökohti koomale tõmmata, plaanib veelgi rohkem, 19 protsenti, uusi luua. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga, mil töökohti kavatses juurde teha vaid 1 protsent ning koondamisi kaalus 47 protsenti ettevõtetest, on olukord tuntavalt paranenud.

«Samas on väga paljud töötajaid koondanud firmad neid tagasi võttes ettevaatlikud,» kõneles Marje Josing. «Nad on töö ümber korraldanud ning avastanud, et saavad ka ilma hakkama.»

Josing lausus, et tööhõive kiiret taastumist pole seetõttu oodata, kuid Eesti majandus peab efektiivsemaks muutuma. «Meie toodete omahind on sama kui Euroopa kallites riikides, ehkki palgatase on tunduvalt väiksem,» märkis ta.

Töötukassa Viljandimaa osakonna juhataja Merit Laan arvas, et buumiaastatest meeles olevat registreeritud töötuse näitajat, mis jäi alla 4 protsendi, ei näe me enam kunagi. «Ka majandusele tervislikuks peetava 4-5 protsendini on pikk tee, aga aasta alguse näitajatega võrreldes oleme juba tüki maad edasi liikunud,» oli Laan optimistlik.

Suurematest firmadest, kes viimasel ajal inimesi juurde on palganud, nimetas töötukassa Viljandimaa juht aktsiaseltse Tere ning Viljandi Aken ja Uks, samuti elektrimootoreid valmistavaid Kolmeksit ja Trafoxit. Ehkki suve saabudes väheneb töötute arv igal aastal, ei pidanud Merit Laan hooajatöö tähtsust praeguses tööpuuduse kahanemises kuigi suureks.

«Üldiselt vajavad hooajatöölisi ju ainult põllumajandus- ja teenindussektor,» selgitas ta.

Registreeritud töötuse sesoonses vähenemises mängib tavaliselt rolli ka see, et osa inimesi ei käi end suvel igas kuus möllimas, sest tahavad teha aiatööd või lihtsalt ilusa ilmaga puhata. Sügisel võtavad nad end aga uuesti töötukassas arvele.

«Eks selliseid ole praegugi, aga tunduvalt vähem,» lausus Laan. «Enamasti haaratakse kinni igast võimalusest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles