Järved kaanetuvad vaikselt nõrga jääga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Päästeamet hoiatab, et paari külma päevaga veekogudele tekkiv jääkirme ei kanna ja sellele ei tohi mingil juhul minna.

Läbi jää vajudes kukub inimene vette, mille temperatuur on 4 kraadi. Nii külmas vees peab täiskasvanu vastu maksimaalselt 10 minutit, laps kaotab sellise temperatuuriga vees teadvuse veelgi varem.

Paksem ja turvalisem jää tekib alles pärast mitmenädalast külma ilma. Jääle võib minna alles siis, kui selle paksus on vähemalt 10 sentimeetrit.

Kõige ohtlikumaks võib nõrk jää kujuneda just uudishimulikele lastele. Lapsevanemad peavad oma õige käitumisega olema lastele eeskujuks ja seletama, et nõrgale jääle minna on eluohtlik. Igal aastal on juhtunud traagilisi õnnetusi just lastega, kes on vanemate teadmata läinud jääle mängima ning sellest läbi vajunud.

Samuti ei tohi eluga riskida kalamehed, kes tihtipeale lähevad jääle kalastama enne, kui see on turvalise paksusega. Jääle kalastama minnes tuleb alati kaasa võtta jäänaasklid, päästenöör ning endast märku andmiseks näiteks vile. Kindlasti ei tohi jääle minna üksinda.

Päästeamet palub inimestel olla tähelepanelik. Inimesi nõrgal jääl nähes peaks paluma neil sealt viivitamatult lahkuda. Kui keegi läheb nõrgale jääle sellest läbi vajunud inimest päästma, võib ta suurde ohtu seada ka enda elu. Nähes jääl juhtunud õnnetust, peab viivitamatult helistama hädaabinumbril 112.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles