Jaanus Tiisvend: Telefonikõne võib päästa elu

Jaanus Tiisvend
, Eesti Energia jaotusvõrgu osakonnajuhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Tiisvend
Jaanus Tiisvend Foto: Erakogu

ELEKTRISEADMETE vargad on põhjustanud suure hulga eluohtlikke olukordi.


Juhtmevarguse puhul on tavaline, et kurjategijad lahkuvad kiirustades ja jätavad lahtised, pinge all olevad juhtmed ripakile. Nende vastu hakkavad aga huvi tundma lapsed. On teada ka mitu juhtumit, et alajaama sissemurdnud vargad on lahkudes ukse lahti jätnud ja see on lapsed ohtlikku paika meelitanud. Hiljuti viidi alajaama rauduks koos piitadega minema.

SÄÄRASED vargused on eluohtlikke olukordi põhjustanud ka varastele endile. Eesti Energiale on teada näiteks juhtum, et alajaamast vaske varastades võtsid kurjategijad pinge all olevast esemest kinni ning selle tagajärjel üks neist hukkus.

Üks teine õnnetult lõppenud juhtum tulenes sellest, et tööriista kasutamiseks elektrit varastama asudes läksid vargad ekslikult kõrgepinge all olevate juhtmete kallale ja said üsna suuri tervisekahjustusi.

Vargad on läinud ka jõutrafode kallale. Soovides metalli kätte saada, lammutatakse seade ja seadmes olev õli valgub laiali. Sellega võib kaasneda keskkonnareostus.

ELEKTRISEADMETE varaste tegevuse mõju ei piirdu ainult Eesti Energiale tekitatud kahjuga. Esiteks kaasnevad vargustega enamikul juhtudel ulatuslikud elektrikatkestused, mis tekitavad loomulikult klientides suurt pahameelt.

Teiseks võivad inimesed elektrikatkestuste tõttu otsest kahju saada. Leidub näiteid, et Eesti Energiale tekitatud otsene kahju on väike, kuid märkimisväärset kahju on kannatanud just kliendid.

Ühest alajaamast varastati näiteks 1500-kroonine vasejupp, elektrisüsteem läks rikki ning ümbruskonna majapidamistes purunes umbes 200 000 krooni eest olmeelektroonikat.

Eesti Energiale tekitasid elektrivargad eelmisel aastal otsest kahju rohkem kui pool miljonit krooni.

KAHJUKS NÄITAS käesoleva aasta algus, et niisugused vargused sagenevad. See on suure tõenäosusega muu hulgas tingitud töötuse kasvust. Viimasel ajal on Lõuna-Eestis tunduvalt sagenenud õhuliinide vargused.

Nii et kevadine suvekoju saabumine võib pakkuda halva üllatuse: voolu pole ja elektrijuhtmed on varastatud. Soovitame sel juhul külma närvi säilitada ja elektri puudumisest kohe Eesti Energiat teavitada.

KINDLASTI tuleks energiafirmale teada anda ka sellest, kui näete suvilapiirkonnas elektriobjektide juures kahtlast tegevust. Palju õnnetusi on ära hoitud tänu sellele, et juhuslikud pealtnägijad on varaste tegevusest Eesti Energiat või politseid informeerinud. On antud teada lahti jäetud alajaama ustest ja erariietes inimeste kahtlasest tegevusest avatud kilpide juures.

Enamasti on ebanormaalne igasugune väljaspool tööaega ja pimedas toimetamine Eesti Energia objektidel. Samuti peaks kahtlust äratama, kui inimesed on erariietes ja spetsiaalsete kirjadeta autodega.

Eesti Energia töötajad või lepingupartnerid kannavad alati logodega märgistatud tööriietust ja sõidavad märgistatud autodega. Ka on volitatud inimestel alati kaasas töötõend, mida võib vajaduse korral ette näitamiseks küsida.

KAHTLASENA tunduvast tegutsemisest palub Eesti Energia esimesel võimalusel teavitada kas oma rikketelefonil 1343 või politseinumbril 110. Teie telefonikõne võib ära hoida õnnetuse ja päästa inimelu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles