Viljandimaal valminud film vaeb kiindumussuhteid

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiindumussuheted hakkavad kujunema juba lapse esimestel elupäevadel.
Kiindumussuheted hakkavad kujunema juba lapse esimestel elupäevadel. Foto: Peeter Kümmel

Uue nädala hakul esitletakse Viljandis lapse ja vanema vahelist kiindumussuhet käsitlevat uut filmi.

Filmi „Kiindumussuhe - kätki kütked“ idee autor, sotsiaaltöötaja Margit Pajo loodab, et see aitab kiindumusuhte olulisust esile tõsta ja näitlikustada. „Sellest võiks saada kasulik õppematerjal näiteks kasuperedele korraldatavetel koolitustel, ent tegelikult saavad sellest olulisi teadmisi ammutada kõik lapsevanemad,“ rääkis ta.
Esmaspäeval kell 17 Päikesekillu perekeskuses algaval esilinastusel annab filmile teoreetilise raami psühholoog Ene Raudla, kes mõtestab lahti lapse- aga ka täiskasvanueas ilmnevate käitumishäirete põhjusi. Sageli ulatuvad nende juured kõige varajasemasse lapsepõlve, mistõttu võib selles arenguetapis omandatud kogemusi ja tajutud õhustikku võrrelda hoone vundamendiga. „Iga ehitaja teab, et vundamendi sügavust ja kuju on tagantjärele väga keeruline muuta. Nii on ka inimesega,“ märkis Raudla.
Film rõhutab, et lapse esimestel elukuudel pannakse alus tema empaatiavõimele, enesehinnangule ja võimele tulevikus ka ise hoolitsevaks ning empaatiliseks lapsevanemaks saada. Ekraanil räägivad oma vahetutest kogemustest Miku-Manni beebikooli juhendaja Eda Aus, kasupere ema Ly Sova ja sihtasutuse Perekodu kasvataja Enno Rebane.
Filmi valmis Viljandi lastekaitse klubi eestvedamisel stuudios Lõunameedia. Oma õla panid alla ka lastekaitse liit, sihtasutus Perekodu ning Viljandimaa nõustamis- ja õpiabikeskus Vasem parem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles