Pühamehed piserdasid kiriku taas kogudusele kätte

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue siseilme saanud Karksi-Nuia apostlik-õigeusu kirikut pühitseti piiskom Elia lõikustänupüha teenitusel pühaveega, sest suve jooksul oli kirikus palju ehitajaid ja uudistajaid käinud.
Uue siseilme saanud Karksi-Nuia apostlik-õigeusu kirikut pühitseti piiskom Elia lõikustänupüha teenitusel pühaveega, sest suve jooksul oli kirikus palju ehitajaid ja uudistajaid käinud. Foto: Margus Mõisavald

Lõikustänupühal sai Eesti apostlik-õigeusu kirik Karksi-Nuias piiskopilt õnnistuse, mis tähendab, et kirik on nüüd ehitajatest prii ning seal saab taas teenistusi pidada.

«Vett õnnistatakse tavaliselt jordanipäeval jaanuaris, aga et kirik oli ehitajatest ja kõigist inimestest nii läbi käidud, tuli see uuesti sisse õnnistada ja veega üle piserdada,» selgitas kirikuvanem Heino Luik.

Pühakoda õnnistas Tartu piiskop Eelija koos nelja preestriga. Kirikulisi oli uue siseilmega pühakojas esimesel teenistusel 14.

«Kahju on muidugi selles, et Karksi valla rahvas ei käi eriti kirikus,» sõnas Heino Luik. Ta oli seal näinud viit või kuut oma valla inimest, ülejäänud olid Viljandist või Abjast.

Eesti apostlik-õigeusu kirik Karksi-Nuias suleti teenistusteks juba kevadel ja ehitusmehed asusid tegutsema juunis. Siberi kuusest põrandaga said nad kiiresti maha, kuid siis võtsid Luige sõnul tempo maha, mistap renoveerimine lõppes alles septembris.

Lisaks põrandale sai kirik endale 15 tuulutusauku. 20-sentimeetrise läbimõõduga aukude puurimine läbi meetrise kiviseina võttis tublisti aega, kuid nüüd tuuldub kirik altpoolt hästi.

Muudeti ka pühakoja sisemist värvilahendust. «Saime sellest vanast tumerohelisest lahti ja nüüd on kirik seest helehall,» kirjeldas Luik. Seda värvi on alumine poolteist meetrit, ülevaltpoolt on seinad endiselt valged.

«Ega muud jõudnudki teha, sest kui asi käib läbi muinsuskaitse, on hinnad väga kõrged,» rääkis kirikuvanem. Ta lisas, et töö kallidusest andis ennekõike märku see, et 55 000 eurot kulus sellele nagu lipsti.

Tänavusuviseks renoveerimiseks andis kirikute valitsus Karksi-Nuia apostlik-õigeusu kogudusele 52 000 eurot, millele lisandus projekti maksumus, 3000 eurot. Lisaks lubas 2000 eurot apostlik-õigeusu kirikule Karksi vald.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles