Jooksja tähtsaim varustus on spetsiaalsed jalatsid ja alussärk

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Staažika jooksja ja treeneri Ants Kuusiku sõnul on jooksjal kõige tähtsam investeerida korralikesse jalatsitesse.
Staažika jooksja ja treeneri Ants Kuusiku sõnul on jooksjal kõige tähtsam investeerida korralikesse jalatsitesse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Staažika jooksja ja treeneri Ants Kuusiku sõnul on jooksjal kõige tähtsam investeerida korralikesse jalatsitesse, sest valed jalatsid mõjuvad jalgadele kahjulikult.


«Tänapäeval ei saa enam jalatsile märgitud numbrit usaldada. Seepärast tuleb jooksutosse enne ostmist ilmtingimata jalga proovida,» rõhutas Kuusik.



Proovimise ajal soovitas ta suruda varbad jalatsi ninasse ning kontrollida, kas kanna ja jalatsi vahele mahub poolteist kuni kaks sõrme.



«Joostes veresooned laienevad ja jalg muutub tunduvalt paksemaks,» põhjendas Kuusik ning lisas, et proovimise ajal peaks jalas olema õhuke ilma õmblusteta spordisokk.



Inimesel, kes käib jooksmas regulaarselt, soovitas Ants Kuusik endale muretseda kaks paari jooksutosse: ühed treeninguks ja teised võistluseks.


«Võistlustossud on kallimad, kergemad ja õrnemad, seepärast pole neid mõtet igapäevaseks treeninguks kulutada,» selgitas ta.



Need, kes jooksevad harvem, võivad muidugi läbi ajada odavamate jalanõudega. Siiski peaksid need Kuusiku arvates olema spetsiaalselt jooksmiseks mõeldud ning sisaldama tallas geel- või õhkpatja.



«Kui jälgida sooduspakkumisi, saab täiesti korralikud jooksujalatsid kätte ka 600-700 krooniga,» lausus ta.



Samuti soovitas Kuusik endale soetada kvaliteetsed jooksusokid, mil pole segavaid õmblusi. «Nende hind jääb 150 krooni kanti, kuid nendega on väga mugav joosta ja need peavad ka päris kaua vastu.»



Jooksja rõivastest nimetas Ants Kuusik kõige olulisemaks alussärki.



«See peaks olema ikka spetsiaalsest sünteetilisest materjalist. Puuvillane T-särk läheb kähku märjaks ja muutub ebameeldivaks, pealegi võib märja särgiga kergesti  külmetada,» rääkis ta ning lisas, et kel on olemas spetsiaalne rattasõidu särk, ei pea ekstra jooksusärgile raha kulutama.



Alussärgi peale tuulepluusi valides võib Ants Kuusiku sõnul juba vähem nõudlik olla. Jalga soovitas ta muretseda siiski spetsiaalsed retuusid. «15 soojakraadi korral sobivad juba lühikesed püksid.»



Kuusik toonitas, et nii võistlema kui treenima minnes peab riietus olema selline, et toast välja astudes oleks kergelt jahe. «Kui on hea ja soe olla, siis on selge, et olete liiga paksult riides.»



Ja on veel üks oluline rõivaese — müts või rätik ehk peakate, mis hoiab pealae soojas ja vähendab külmetumise võimalust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles