Kommentaar: Müra kahjustab kuulmist

, kõrvaarst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Metsmaa
Marek Metsmaa Foto: Elmo Riig / Sakala

Mürast põhjustatud kuulmislangus on suur terviseprobleem tööstusühiskonnas. Töökohas ületab müra sageli lubatud taseme, samuti võib kaitsevahendite kasutamine väheseks jääda.


Müra kahjustab ka olmes: tänavaliikluses, kärarikastel üritustel, valju muusikat kuulates. See kahjustab eeskätt kuulmissüsteemi perifeerse osa sensorit sisekõrvas. Suure helienergia korral esineb ajutine või püsiv kuulmisläve nihe.
Akustiliseks traumaks nimetatakse intensiivsete impulssheli­de toimel tekkinud kuulmislangust, mis on põhjustatud näiteks plahvatusest või relvalasust. Sel juhul võib sisekõrva kahjustusega kaasneda ka trummikile ja keskkõrva mehaaniline vigastus.
Paljud inimesed on märganud ajutist kuulmise halvenemist (sageli koos tinnitusega) valju muusika kuulamise, muruniiduki sumina või ehitusmüras viibimise järel. Mida suurem on heli intensiivsus ja kestus, seda pikem on taastumisaeg. Kui täielikku paranemist ei tule, siis kuulmine enam ei normaliseerugi.
Kahjustuse olemus ja tugevus sõltuvad müra spektrist, intensiivsusest, kestusest ja üldisest mürakeskkonnas viibimise ajast aastate vältel. Vibratsiooni kaasnemise korral on kahjustus suurem.
Mürakahjustuse tekke kiirus ja ulatus olenevad inimese individuaalsest tundlikkusest müra suhtes.
Mürast põhjustatud kuulmislangus on mõlemapoolne ja üldjuhul sümmeetriline. Nii et mõistlik on kanda müras viibimise ajal kõrvaklappe. Samal ajal ei ole otstarbekas kasutada kõrvaklappe valju muusika kuulamiseks, sest siis on helienergia mõju kuulmekilele otsene, toimub väga intensiivne helienergia ülekanne sisekõrva ning kahjustuse oht on väga suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles