Ekspert: Valuoja koolil on muinsuskaitseline väärtus

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuoja koolimaja
Valuoja koolimaja Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Muinsuskaitseameti palvel täna Valuoja koolihoonet inspekteerinud kunstiajaloolane Mart Siilivask leidis, et hoonel on muinsuskaitseline väärtus ja seda ei tohiks mingil juhul lammutada.


«Sõltumata sellest, kas hoone võetakse kaitse alla või mitte, oleks selle säilitamine äärmiselt mõistlik,» lausus Siilivask vahetult pärast majaga tutvumist. «Me pole tänapäeval barbarid ja peaksime säilitama eelmise Eesti Vabariigi aegset pärandit.»

Mart Siilivask kummutas ka väite, et Valuoja koolihoone on nii halvas seisus, et ilma ümberehituseta võiks seda tabada häving. «Ma ei saa aru, kust on selline jutt tulnud,» nentis ta. «Hoone on paljude teiste muinsuskaitse all olevate majadega võrreldes silmapaistvalt heas olukorras.»

Kunstiajaloolase kinnitusel on maja konstruktsioon väga tugev ning kuigi üksikuid kahjustusi sellel on, pole need hoonele ohtlikud.

Kui Valuoja koolimajja rajatakse gümnaasium, soovib haridusministeerium selle kaks korda suuremaks ehitada, et kool sinna ära mahuks. «Sakala» andmetel on kavas praegusest majast alles jätta vaid fassaad, mille säilitamist muinsuskaitseamet nõuab ka praegu. Siilivaski arvates pole selline plaan mõistlik ning ka füüsiliselt poleks see võimalik, sest hoonme puitkonstruktsioon moodustab terviku.

1927. aastal valminud maja muinsuskaitse alla võtmist pidas Siilivask üsna reaalseks ja suur osa on selles ka maja projekteerinud arhitektide kuulsusel. Hoone on kavandanud baltisaksa arhitektid Wolffeldt ja Nürnberg.

Taotluse Valuoja koolimaja kaitse alla võtta, tegi muinsuskaitseametile Viljandi õpetaja Alli Lunter. Siilivask pakkus, et eksperthinnangu vormistamisele kulub tal paar nädalat ja seejärel asuvad maja kaitse all võtmist arutama juba muinsuskaitseamet ja kultuuriministeerium.

Viljandi linn ja haridusministeerium soovivad Valuoja kooli rajada uut gümnaasiumi. Kui maja võetakse kaitse alla, muutub selle ümberehitus arvatust tõenäoliselt oluliselt kallimaks või tuleb linnal leida kooli jaoks uus asukoht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles