Juhtkiri: Kaigas kodaraisse

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuoja põhikooli hoone 1928. aastal.
Valuoja põhikooli hoone 1928. aastal. Foto: Erakogu

Eelmisel nädalal tegi Viljandi maagümnaasiumi õpetaja Alli Lunter ettepaneku võtta Valuoja kooli hoone muinsuskaitse alla. Ehkki pedagoogi sõnul on tema ainus eesmärk hoida kultuuripärandit, on see samm paratamatult kaigas kõnealusesse hoonesse riigigümnaasiumi kavandava linnavalitsuse kodaratesse. Sealjuures on linnavalitsus rattad täiskiirusel tööle lükanud ning on juba algatanud kooli detailplaneeringu.


Volikogu esimehe Tarmo Looduse sõnul annab ninulikukkumist küll ära hoida, ent hoogu tuleb pidurdada, sest muinsuskaitseameti eksperdi hinnangust sõltuvalt võib hoone minna vähemalt pooleks aastaks kaitse alla.



Praegu on muinsuskaitse all vaid Valuoja kooli fassaad. Alli Lunteri arvates vääriks säilitamist kogu ajalooline hoone, millest osa võidakse riigigümnaasiumi ehitamiseks lammutada. See pole esimene kord, mil niisugune saatus maja ähvardab. Nõukogude ajal jõuti ehitisele külge pookida siiski vaid silikaattellistest õppekorpus.



Muidugi oleks liiast eeldada, et maja pärast südant valutavatel linnakodanikel oleks toona jätkunud söakust koostada märgukirju või minna transparentidega täitevkomitee ette. Praeguse ajastuse ja asjaolude kokkulangemise tõttu võib jääda õhku kahtlus, kas kodanikualgatuse ajend oli üksnes arhitektuurilist laadi.



Ehkki nõudeid järgides saab ümber ehitada ka muinsuskaitse all olevaid hooneid, võib selline töö liiga keeruliseks ja kalliks osutuda. Kui linn peaks loobuma gümnaasiumi loomisest Valuoja kooli, võib hoone hoopis tühjaks jääda. See pole just kõige kenam tulevik, sest rangete muinsuskaitse nõuete taha on takerdunud paljude ajalooliste hoonete kasutamine. Niisama seisev maja kipub aga kiiresti lagunema. Viljandis ringi vaadates näeb tühje aknaauke liigagi sageli.



Siiski on üksikuid näiteid, kuidas pikka aega päris lootusetus seisus olnud hoone on tuhast tõusnud. Tasub meenutada kas või Viljandi pärimusmuusika aita.



Seega on raske hinnata, kas Valuoja kooli võrdlemisi pika ajalooga hoone tuleks kaitse alla võtta või mitte. Poliitilise maiguga haridusreformi malemängu käikude puhul on sama keeruline öelda, mis on eesmärk ja mis on ettekääne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles