Kaarin Raid pidas sünnipäeva Tshehhovi ja armsate kolleegidega

Tiina Sarv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


"Olete kõik mu armsad lapsed," kallistab Kaarin Raid teda õnnitlema tulnud noori näitlejaid.Nädalavahetuse päevadel peetud Tshehhovi näidendite minifestivaliga tähistas Ugala lavastaja Kaarin Raid juubelisünnipäeva.

Lisaks "Kajakale" ja "Onu Vanjale" toodi taas publiku ette ka aastaid tagasi loorbereid lõiganud "Kirsiaed".

Kaarin Raidi armastavad ning peavad oma õpetajaks paljud näitlejad ja lavastajad.

Aastate möödudes saavad Raidi lemmikutest (tema enda väljendust mööda neist, kel on temaga ühine veregrupp) meistrid ning tulevad uued noored, kes temalt omakorda midagi väga olulist oma elu- ja tööteele kaasa saavad.

"Kirsiaia" etenduse eel kõlas Kaarin Raidi humoorikas vabandus selle pärast, et kangelannal pole häält: Ranevskajat mänginud Anne Reemann oli end külmetanud. Kunagise Ranevskajaga võrreldes oli praegune aga nii palju sügavam ja sisukam, et pisut vähem kõlav hääl ei häirinud vähimalgi määral.

Andekast algajast on saanud meister.

"Onu Vanjas" hindasid Moskvast kohale sõitnud Tshehhovi asjatundjad, kuulsad kriitikud Rimma Kretshetova ja Marina Timosheva meistrite tuntud headuse kõrval kahe noore osatäitja, Maria Soometsa ja Karol Kuntseli osatäitmisi.

Kui pühapäeva õhtul Ugala väiksesse saali inimesi kogunes, et Kaarin Raidile õnne soovida, ütles tänane juubilar ise, et tema meelest ei ole mingit vahet kümme aastat tagasi peetud sünnipäeval ja praegusel.

"Siis sai palju nalja ja oli tore pidu, loodan, et nüüd läheb samuti."

Ainult neid inimesi, keda ta teatris armastab, on rohkem kui kümme aastat tagasi.

Õnnitlejate rivi oli pikk.

Teatriliidu esimees Rein Oja tänas oma õpetajat lavakunstikateedri päevilt selle eest, et ta on õpetanud teda nägema ja lugema ka seda, mis on sügaval teksti sees.

Oma tervitused Kaarin Raidile olid saatnud Eesti ja Venemaa kultuuriministrid.

Üks Kaarin Raidi lemmikõpilasi, lavastajate liidu esimees Andres Noormets ütles: "Teatripidu käib juba mitu päeva. Täna on meid siin palju koos ja külalisi tuleb ka teisipäeval, kui on su õige sünnipäev. Kolmapäeval ei ole enam mitte kedagi. Mina luban, et igal aastal tulen ma vähemalt kaks korda sulle külla ja neli korda helistan. Kui igaüks meist sedasama teeb, siis, ma arvan, peame seitsmekümnenda ka ära!"

Vanemuine astus üles väikese etendusega ja Raine Loo kinkis Kaarin Raidile teatri siidsalli, mille too kohe pidukleidi peale kaela sättis. Linnateater oli kohale tulnud suure ja ühise perena — ligi kümme oli neid küll, kes Kaarin Raidile õnne soovisid.

Piret Rauk ütles edasi Endla pere õnnitlused, lisades: "Ma väga loodan ja soovin, et sa teinekord tuled koju ka käima." Lisaks Elmo Nüganenile oli kohal ja "Kirsiaias" kaasa tegemas teinegi tunnustatud teatrijuht, Üllar Saaremäe Rakverest. Tema lubas kohe hakata läbirääkimisi pidama järgmise Rakvere-lavastuse asjus.

Õnnitlesid kolledzhi mullused vilistlased ehk "Kajaka" trupp, kunagised Kaarin Raidi stuudiolased-kooliõpilased, kellest nüüd on saanud riigiametnikud, juristid ja õpetajad, ning "Onu Vanja" trupp ja tänavu Ugalasse tulnud noored.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles