Mulgimaa kultuuriprogramm läks käima

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi kultuuri instituudi juhatuse esimees Kristel Habakukk
Mulgi kultuuri instituudi juhatuse esimees Kristel Habakukk Foto: Elmo Riig / Sakala

Äsja alanud programm Mulgimaa kultuuripärandi hoidmiseks ootab 1. aprillini projekte.


Kultuuriministeeriumi rahvakultuurinõunik ja Mulgimaa kultuuriprogrammi nõukogu esimees Eino Pedanik ütles, et kogukondade ettepanekul ja kultuuriministeeriumi toel otsustati luua endise lõunaeesti programmi asemele kaks uut, eraldi Mulgimaa ja ajaloolise Võrumaa kultuuripärandi säilitamiseks, et tugevdada nende kogukondade identiteeti.



«Mulgimaa programm hõlmab Viljandimaal Abja, Halliste, Karksi, Paistu, Tarvastu ja Pärsti valda ning Mõisaküla linna ning Valgamaal Helme, Hummuli ja Põdrala valda ning Tõrva linna,» lisas Pedanik.



Programmi üldeesmärk on väärtustada ja taaselustada elulaadi, tavasid ja kombeid, oskusi ning keelelist eripära, mis on Mulgimaa inimestele omased ja tähtsad.



Mulgi kultuuri instituudi juhatuse esimees Kristel Habakukk ütles, et kultuuriprogrammi saamise nimel on aastaid tööd tehtud ning mulkidele tähendab sellise programmi tulek riiklikul tasandil tunnustust Mulgimaa kui kultuuriloolise piirkonna olemasolekule. «Kindlasti oskavad Mulgimaa inimesed neid toetusi väärikalt kasutada ja tulemusi väärtustada,» lisas ta.



Programm toetab UNESCO vaimse kultuuripärandi kaitse konventsiooni eesmärkide täitmist ning selle abil soovitakse kaasa aidata vaimse kultuuripärandi taastamisele ja elavas kasutuses püsimisele.



«Mulgimaa kultuuriprogramm 2010—2013» on jätk 2000.—2009. aastani kestnud riiklikule programmile «Lõunaeesti keel ja kultuur».



Kultuuriministeeriumile saavad taotlusi esitada asutused ja organisatsioonid. Programmi teksti ning projektitoetuste taotlemise tingimustega saab tutvuda kultuuriministeeriumi veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles