Juhtkiri: Kreekasse klouniks

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa
Töötukassa Foto: Elmo Riig / Sakala

Töötus tundub sel talvel olevat otsatu teema ning seda kajastavad suured arvud pole enam ammu mingi uudis. Pigem oodatakse teadet sellest, et prognoosid vastavad tõele ja peagi võib töötuse kasv pidurduda. Viljandimaa on 12,5-protsendilise töötusega enamiku maakondadega võrreldes paremal järjel.


Kindlasti pole selle taga üksnes Mulgi jonn ning töö kaotanud inimeste ettevõtlikkus uute teede otsimisel. Küllap on oma osa ka praktilisel meelel, mis headel aegadel ei lasknud siinsete firmade ja asutuste juhtidel luua ametikohti, mida tegelikult vaja polnud.



On palju räägitud valgekraeliste asjapulkade  üleküllusest. Üldlevinud ettekujutuse järgi on need inimesed, kes kirjutavad soojas kontoris projekte ning elavad pooljõude maksumaksja kulul. Sealjuures vaevleb viimati nimetatu liinitööl, vireleb kiratsevas põllumajandusettevõttes või peab hommikust õhtuni nipsakaid kliente teenindama. Mingi tõetera võib selles arvamuses ju olla.



Töötukassa jaanuarikuu kokkuvõttest võib aga teha teisigi järeldusi. Üksnes veerand nendest, kes on end aasta algusest töötuna arvele võtnud, olid enne töötanud valgekraedena, lihtöölisi oli teenistuse kaotanute hulgas kolm korda enam.



Riik alustas mullu kokkuhoidu ametnike koondamisest ning see võib tähendada, et oleme aastaga saavutanud avaliku teenistuse ametikohtade optimaalse taseme, samas kui tootmises pole selleni veel jõutud. Või siis proovivad tööandjad seal nii odavalt läbi ajada, et palgalised lihtsalt lahkuvad.



Veelgi küünilisem oleks oletada, et valgekraed elavad ringkaitses ja väldivad koondamist. Selle seisukoha kahjuks räägib valge- ja sinikraedele mõeldud tööpakkumiste hulga võrdlus: esimestel on suurem tõenäosus endale kiiresti uus töö leida. Küllap on see infotehnoloogia ajastu märk.



Kui tööstusrevolutsiooni ajal ei suutnud inimesed kuidagi leppida, et masinad nende rolli üle võtavad, siis küllap on meie õppimis- ja kohastumisvõime parem. Targad masinad vajavad tarku inimesi. Ehkki ühegi ameti peale ei maksa nina kirtsutada, jääb siiski loota, et need poolsada tsirkuseartisti, keda Kreeka ja Küpros Eestist otsivad, ei tule Viljandimaalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles