Pärimuspeo pealik õpetab pillimängu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõhutamaks pärimusmuusikute järelkasvu tähtsust, astus eilsel pressikontserdil Tallinnas Vanalinna Muusikamajas meeleoluka esinemisega üles näppepillide ansambel Gjangsta.
Rõhutamaks pärimusmuusikute järelkasvu tähtsust, astus eilsel pressikontserdil Tallinnas Vanalinna Muusikamajas meeleoluka esinemisega üles näppepillide ansambel Gjangsta. Foto: Peeter Langovits («Postimees»)

Eilsel Viljandi pärimusmuusika festivali pressikontserdil rääkisid korraldajad, et tänavusel muusikapeol saavad inimesed kuulamise ja vaatamise kõrval ka õppida.

Kitarr on festivali pealiku Ando Kivibergi sõnul praegu Eesti populaarseim rahvapill.

«Peamiselt valdavad harrastuskitarristid ainult mõnda põhituuri,» ütles ta. «Meie eesmärk on tõsta kitarri ja üldse näppepillide populaarsust meloodiapillina.»

Kuuleb «Ööülikooli» loenguid

Ando Kiviberg rääkis, et nagu varem, on ka tänavu hariduse teema tähtsal kohal, ja soovitas peale kontsertide muudki festivalil aset leidvat jälgida. Eraldi tõi ta välja esimest korda festivalil peetavad «Ööülikooli» loengud.

Soovijad saavad kitarrimängu õppida juba päev enne festivali ning peakorraldaja sõnul osaleb kursuse viimasel loengul Ameerika kitarriguru Bruce Molsky.

Kiviberg tuletas meelde, et pärimusmuusika keskuses on tegevust alustanud August Pulsti rahvaõpistu, kus huvilised saavad pillimänguoskust omandada.

Soome on Eestist ees

«Pakume välja õpetaja, laenutame pilli ja anname õpperuumi,» ütles Kiviberg. «Kui kellelgi seisab kodus kasutult viiul, kannel või lõõtspill ja ta annaks selle õpistule kasutada, oleksime selle üle väga rõõmsad.»

Festivali programmipealik Tarmo Noormaa tõdes, et Soomes kasutavad rahvamuusikud näppepille rohkem kui Eestis. Festivalile tuleb Helsingi kollektiiv Mandoliners.

Tugevate sooloesinejatena tõi programmipealik välja Andaluusiast pärit flamen-kokitarristi Paco Serrano ja Ameerikast pärit Bruce Molsky.

Eesti uutest tulijatest tõstis Noormaa esile ansambleid Gjangsta, Klapp ja Mälutagune.

FESTIVAL

Viljandi pärimusmuusika festival on järjekorras kuueteistkümnes.

• 24.—27. juulini kestva peo põhiprogrammis on 74 kontserti.

• Kuulda saab 28 Eesti ja 15 välismaist muusikakollektiivi.

• Esimest korda peetakse festivalil «Ööülikooli» loenguid ja koostöös Pimedate Ööde festivaliga linastub filmiprogramm.

Allikas: pärimusmuusika keskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles