Noored kraabivad Vana-Võidus seina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaale tööle tulnud Tallinna poisid teevad Vana-Võidu mõisa koridoris tolmust tööd, ent naudivad sellevõrra rohkem vabu õhtupoolikuid.
Viljandimaale tööle tulnud Tallinna poisid teevad Vana-Võidu mõisa koridoris tolmust tööd, ent naudivad sellevõrra rohkem vabu õhtupoolikuid. Foto: Elmo Riig

Eesti õpilasmaleva noored puhastavad Vana-Võidus laagris olles mõisakompleksi tiike ja korrastavad hooneid.

«Esialgu koorime tiigilt rohevetikaid,» rääkis Vana-Võidus töötava laagri komandör Ahti Pent. «Hiljem tõmbame põhjast välja suuremat pahna.»

Peale puutükkide ja muu prahi on tööhimulised laagrilised kahest tiigist leidnud seljakoti ning lindude jäänuseid.

Mõis jäi meelde

Üks vabatahtlikest, 16-aastane Risto Rumask ütles, et oma elu esimese laagrisuve tahtis ta veeta just Vana-Võidus. Noormees rääkis, et kutsekeskkooli maja ja selle ümbrus jäid talle meelde õe lõpetamise ajast.

Kui noormees kuulis, millist tööd siin pakutakse, kasvas veelgi tema soov mõni suvenädal Viljandimaal veeta. «Ma ei tahtnud maasikaid korjata, vaid heakorratöid teha.» Just seda võimalust Vana-Võidu laager soovijatele pakubki.

Grupi komandör Ahti Pent lausus, et üks põhjustest, miks noored Vana-Võitu tööle tahavad tulla, on see, et tunnitasu on seal tavalisest suurem. «Kui muidu peaks andma miinimumi ehk 27 krooni tunnis, siis siin makstakse 30.»

Naudivad töö vilju

Et kutsekooli ühiselamutes pole seltskondliku ajaveetmise ruume, küsisid noored äsja korrastatud, veidi eksootilise hõnguga aida endale kooskäimise kohaks.

Viis noormeest ning 12 neidu, kes töötavad laagris eelmisest esmaspäevast, saavad süüa kolm korda päevas. Kutsekeskkooli köögis valminud toite nimetas laagri komandör headeks ja toitvateks. «Lõuna on lausa kolmekäiguline,» ütles ta.

Päevas töötavad 15—18-aastased tallinlased kuus tundi, nagu seadus ette näeb. Kolm tundi tegutsevad nad hommikupoolikul ning kolm tundi pärast lõunat.

Tänavune Eesti õpilasmaleva laager on esimene, mille on tellinud Viljandi ühendatud kutsekeskkool. Varem on uuesti hoo sisse saanud malevaliikumisega koostööd teinud Viiratsi vald.

ARVAMUS

Tarmo Loodus,
ühendatud kutsekeskkooli direktor

Mõisa esimese korruse seintelt on vaja vana krohv maha võtta, tiigid tuleb puhastada ja mõisa aida tõstsid malevlased juba tühjaks.

Teeme nendega selliseid töid, mida me oma õpilastega teha ei saa. Me ei saa panna õpilasi aita kolast tühjaks tassima ja seda kraami sortima.

Praegused malevlased on tublid, nad töötavad kiiremini, kui me ootasime. Peame hakkama neile tööd juurde otsima. Poistel oleks siin muidugi rohkem tegemist, aga enamik osalejaid on tüdrukud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles