Arvustus: Moodne pärimusmuusika

Mari Tammar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Zetode plaadi «Lätsi tarrõ tagasi» puhul on algusest lõpuni visalt üht vagu küntud, nõnda et lõppmulje on terviklik ja poistele omane käekiri kumab läbi igast loost. Toimivad väikesed detailid, mis loovad koos mitmetasandilise terviku.

Setu meeste elavat karakterit peegeldab selgelt vokaal, mis teinekord teatraalselt sõnade sisu illustreerib. Sedamööda missugune on loo meeleolu, tuleb välja häälte kärin või siis hoopis malbe sügavus.

«Jõõkõnõ, järvekene» on lugu, mida on laulnud Jalmar Vabarna vanavanaema, suur setu laulik Anne Vabarna, ning selles taotles ansambel vokaali pehmust. Enamik lugudest on aga pigem jõulised ja kohati käredad.

Tsibihärbläseq toob plaadile naiselikku elementi. Tüdrukud laulavad setu rahvalaulule omast kõrgemat häält killõt, mis juhatab kuulaja tänapäevaste rütmide ja pillikõlade juurest oma esivanemate juurteni. Nauditavad on ehedus ja siirus, millega musitseeritakse.

Plaadil mängib Zetod koosseisus Jalmar Vabarna (vokaal, akustiline kitarr, soolokitarr, karmoška, cabasa), Artur Linnus (akordion, vokaal), Martin Kütt (löökriistad, vokaal) ja Aron Laanelind (basskitarr). Lisaks osales selle tegemisel hulk külalisi. Nüüdseks on ansambli bassimees vahetunud ning kontserdil astub lavale Jaanus Viskar.

Plaadi lõpus on ka paar laulu traadilda ehk unplugged-vormis, esitledes kuulajale pärimusmuusikat naturaalsel kujul.

Julgen Zetode värsket plaati nimetada moodsaks pärimusmuusikaks, mis ühendab endas vana hõngu ja uudse lähenemise. Tabavalt harmoniseerub Juhan Suitsu sarv trummidega, setu meestelaul elektrikitarriga ja noorte energia vanade lauludega.

Tuleb nentida, et Zetodel on õnnestunud sellise sünteesiga jõuda paljude Eesti inimesteni ning panna neid huvituma setu kultuurist laiemalt.

Zetode kontserdil ilmneb kõik eelöeldu veelgi kirkamalt. Nii et esitluskontsert ootab!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles