Kiri: Kool on kool ja linn on linn

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ma ei sori internetiprügikastides. Sestap ei teadnud ma varem ka seda, et neid, kes seisavad Viljandi kesklinnas paikneva Rubiini kino lammutamise vastu, on «Sakala» kodulehekülje kommentaarides kaagutavaks kanakarjaks tituleeritud. Mulle löödi ajaleht, milles neid anonümkasid võimendati, nina alla alles hiljuti.

Kõigepealt pean vajalikuks taas kord rõhutada, et need inimesed, kes on kino hävitamise vastu, ei ole kultuuriakadeemiale teatri- ja tantsumaja ehitamise vastu.

Olen sellest rääkinud mitmel pool — ilmselt kurtidele kõrvadele — ja välja pakkunud teisi ilusaid avaraid ehituskrunte. Ka praegu viitan ühele võimalusele: SEB Ühispanga ja kaubamaja vahel on kunagise Terma tühi krunt, kus pole midagi vaja lammutada (lammutamise kulud on tänapäeval teadupärast üüratud).

Või on ka see maatükk juba kellelegi maha parseldatud?

Kino likvideerimisest unistas üks seltskond juba aastaid tagasi: rääkis muinasjuttu, kuidas 1960. aastatel valminud kinomaja hakkab kohe-kohe kokku kukkuma. Hiljutine ekspertiis seda võltslugu ei toetanud. Maja vajaks küll remonti, kuid on põhikonstruktsioonide osas endiselt tugev.

Et üksi hakkama ei saadud, võeti kultuurikool sleppi, räägiti ära. Tekkis situatsioon, mil üks kultuuriasutus hävitab teist kultuuriasutust. Aga see on juba ebaeetiline.

Rubiini kino hoone ehitamine oli Viljandi kinovõrgu direktori Ülo Selteri üks elutöö tahke kultuuri vallas. Maja sai valmis ja võttis viljandlasi vastu aastakümneid. Nagu kõik teavad, võtab praeguseni.

Kas meie linna inimesed ka uude hoonesse kavandatavas väikeses kinosaalis käima hakkavad, ei oska mina ennustada. Igatahes kultuurikooli mustas saalis pole neil kombeks käia. Kool on kool ja linn on linn.

Ja kas Tartu ülikooli kultuuriakadeemial maksab ühte punti astuda ärimeestega, kelle nimesid millegipärast «kanakarja» eest hoolikalt saladuses hoitakse?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles