Rootsis peetakse oluliseks omanäolisust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi Liina Saar tunnistab, et Rootsis on muusikuid rohkem ja konkurents suurem, peetakse seal väga tähtsaks iga looja ja interpreedi individuaalsust.

Liina Saar, kuidas sa Tram5-ga Viljandisse sattusid?

Göteborgi akadeemia õppekava näeb ette, et iga tudeng peab ühe ansambliga tegema kontserttuuri. Esinemisvõimaluste otsimine ning reklaami ja logistika korraldamine on keerulised. Arvasin, et tuuri on kõige lihtsam teha Eestis. Siinse džässiliidu toel käime Tram5-ga läbi põhilised džässiklubid Tallinnas, Viljandis ja Tartus.

Kuidas on olla muusik Rootsis?

Seal on rahvast rohkem, häid muusikuid samuti. Konkurents on suurem ja tase kõrgem. Ka väga headel pillimeestel võib olla raske tööd leida. Samas jääb rootslastel katsetamiseks rohkem aega.

Mulle meeldib, kui toetavalt ja pingevabalt suhtuvad sealsed muusikud julgematessegi katsetustesse, uute kõlavärvide ning isikupära otsingutesse.

Milline on Göteborgi muusikaakadeemia?

Üks selle džässiosakonda sissesaamise tingimus on omanäolisus. Iga tudeng saab valida oma huvidele vastava individuaalse õppekava.

Muusikul on oma taust ja seda arvestatakse. Teistmoodi on ka see, et osakonnas ei nõuta džässistandardite mängimist. Peetakse loomulikuks, et see töö on juba varem tehtud. Neid siiski mängitakse, kuid hiljuti esitasime ka oma õpetaja Anders Jormini kompositsioone.

Kontserdil üllatas, et sa mängisid ühes omakirjutatud loos eesti kuuekeelset väikekannelt.

Koolis pidime tegema 15—20 minuti pikkuse sooloprojekti. Võis kas või luulet lugeda, tähtsad olid idee ja see, et oled üksinda laval. Mõtlesin, et prooviks midagi kandlega, mille olin endale Eestist saata lasknud.

Mis saab siis, kui Eesti muusikaakadeemia on lõpetatud?

Tegin sisseastumiseksamid Kopenhaageni rütmimuusika konservatooriumi, Stockholmi kuninglikku muusikaakadeemiasse ja Sibeliuse muusikaakadeemiasse. Eks näis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles