Jäised vallid annavad neljarattalistele teed

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühena tähtsamate seast sai tavamõõdu tagasi Vaksali tänav, mida ääristab nüüd võimsate jääkamakate müür.
Ühena tähtsamate seast sai tavamõõdu tagasi Vaksali tänav, mida ääristab nüüd võimsate jääkamakate müür. Foto: Elmo Riig / Sakala

Talve hakul enamasti lume teede äärde lükkamisega ametis olnud tänavahooldajad murravad nüüd sõiduteelt lahti jäiseid kamakaid.


Viljandi linnamajandusameti juhataja Priit Vihuri ütles, et see töö on kestnud paar nädalat. Nii on osa vallide vahel kitsaks muutunud sõiduteid taas täies laiuses liigeldavad.



Teisal on lume- ja jääkamakate vaalud kohati nii kõrged, et madalama auto juht ei näe, kas ristmikule läheneb teisi liiklejaid.



Müürina kokku lükatud jäist lund pole Vihuri sõnul praegu kavas linnast välja vedada, sest selleks ei jagu raha. Eelmise aasta lõpuni oli kesklinna tänavailt lume äravedu Veolia Keskkonnateenuste lepingujärgne kohustus. Uuest aastast lepingut muudeti ja rahapuuduse pärast seda kohustust enam pole.



Veolia Keskkonnateenuste tänavahooldusmeister Janno Laht (pildil) ütles, et tänavate nii-öelda laiendamine annab ühtlasi ruumi, kuhu tulevase suure saju korral värsket lund mahutada.



«Kus võimalik, oleme lume- ja jääkamakaid teest eemale haljasalale kuhjanud, selleks oleme saanud linnavalitsuselt loa,» rääkis ta. «Kõikjal pole see paraku võimalik ning nii kõrgubki vall kõnni- ja sõidutee vahel.»



Aasta lõpu suurte sadudega viis Veolia Keskkonnateenused osa lund selleks ette nähtud platsile alla järve äärde Roo tänava kõrvale. Lahe hinnangul on seal lund kuni 1600 kuupmeetrit ehk ligikaudu 73 veoautokoormatäit.



Teelaiendustöid teevad hooldajad enamasti öösel, mil liiklejad seda eriti ei takista. Jäätunud pinnast murrab ja tõstab või sikutab kopaga eemale minilaadur Bobcat.



Tänavahooldusmeister leidis, et kui liiklejad üksteisest hoolivad ning igal võimalikul  juhul oma eesõigust taga ei aja, saab ka talvistes tingimustes normaalselt liigelda.



Ruumipuudus annab praegu tunda moodsas elurajooniski, eeskätt Männimäel.


Linnamajandusameti juhataja Priit Vihuri sõnul kuulub kortermaja juures asuv maa enamasti ühistule, kes peab oma parkla ja majaesise lumest puhta hoidma.



«Männimäe kortermajade vahel kulgeva liikluskoridori puhastamise eest tasub aga linn, sest omal ajal jäi Männimäe tee elurajooni sees lõpuni välja ehitamata,» täpsustas ta.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles