Kaine mõistus peab ükskord võitma

Jaak Aab
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

PAAR PÄEVA tagasi avaldas reformierakondlane Tõnis Kõiv «Sakalas» mõtteid riigi alkoholipoliitika kohta. Tema tugeva pahameele on ära teeninud Keskerakonna soov keelustada alkoholi tele- ja raadioreklaam.

Kõivu mainitud alkoholireklaami seaduse eelnõu sündis valitsuses viimase kompromissina. Selles sisaldunud alkoholireklaami piiranguid ei arvestanud aga riigikogu majanduskomisjoni Reformierakonna, Rahvaliidu ning Isamaa ja Res Publica Liidu poliitikud.

Lubada alkoholireklaami kella üheksast õhtul ei ole kuidagi põhjendatud. Meediauuringud näitavad, et kella üheksast kümneni on alaealiste ja noorukite telerivaatamise tipptund. Telereklaamiga kujundatakse valearusaam, et alkohol on meie igapäevases elus vajalik ja paratamatu esmatarbekaup. Veel enam: see on cool, trendikas ja seksikas.

SEEPÄRAST ONGI Keskerakonna fraktsioon otsustanud anda lähiajal riigikogu menetlusse eelnõud, mis jõustumise korral keelustaksid öise alkoholimüügi ning alkoholireklaami teles ja raadios. Olen veendunud, et poliitikute mõistus jõuab koju tagasi ja need piirangud võetakse vastu kui mitte praeguse riigikogu koosseisu, siis kindlasti märtsis valitava riigikogu ühe esimese otsusena.

Sotsiaalministrina olen mitu korda teinud ettepanekuid alkoholipoliitika karmistamiseks, ent neid ei ole kahjuks arvestatud. Reklaamiseaduse eelnõus sisaldunud alkoholireklaami piirangutele olid vastu eeskätt Reformierakonna ministrid ja riigikogu liikmed.

Alkoholiseaduse eelnõu ettevalmistamisel tegin mitu ettepanekut alkoholi müügi piirangute osas. Valitsusse jõudnud eelnõus oli sätestatud öise alkoholimüügi keeld.

Selle sätte sissetoomise peamised põhjused on järgmised: öisel ajal on alkohol paremini kättesaadav alaealistele ja noortele ning niinimetatud viinarallides valdade ja linnade vahel hukkuvad just joobes noored inimesed. Sääraseid kurbi uudiseid kuuleme iga päev.

REFORMIERAKONDLASEST justiitsministri Rein Langi kindla soovi tõttu see piirang eelnõust välja jätta ei ole alkoholiseadus riigikokku jõudnud. Lisaks esitas justiitsminister valitsusele korrakaitseseaduse eelnõu, millega tahtis seadustada avalikes kohtades, haljasaladel, parkides, randades ja veekogude ääres alkoholi joomise. Minu kategoorilise vastuseisu tõttu pole see avaliku korra ja rahva tervise suhtes kuritegelik eelnõu riigikokku jõudnud.

Alkoholi tarvitamine teismeliste ja noorte täiskasvanute hulgas näitab viimastel aastatel kiiret kasvutrendi. Võrreldes 1995. aastal korraldatud küsitluse tulemustega, oli 2003. aastaks peaaegu kümme korda rohkem õpilasi, kes on olnud purjus enam kui 20 korda.

Eestis on alkoholi tarbimise arvestuslik kogus ligi 13 liitrit puhast piiritust inimese kohta aastas ja sellega oleme Euroopa Liidus häbiväärsel esimesel kohal. Vigastussurmasid on aastas umbes 2500, nendest 1500 on otseselt seotud alkoholiga. Joomise tagajärjel on hukkunuid ühe aasta jooksul sama palju kui kogu Vabadussõja jooksul.

Tekib küsimus, miks ei võiks õhtul pärast kella kaheksat reklaamida ka püstoleid. Statistika kohaselt tapab alkohol Eestis kindlamini ja rohkem inimesi kui tulirelvad.

UURINGUD NÄITAVAD, et eestlased on karmima alkoholipoliitika poolt. Tõnis Kõivu pakutud kampaaniad või selgitustöö kohustusliku terviseõpetuse kaudu on tähtis. Samas on paljude rahvusvaheliste uuringute põhjal kõige efektiivsemad mõjutusvahendid alkoholipoliitikas alkoholi hind, reklaami keelustamine, mitmesugused ajalised ja geograafilised piirangud, järelevalve tugevdamine ning müügikohtade regulatsioon.

On igati hea, et leidub ühiskonnaliikmeid, kes julgevad ja tahavad joomarluse propageerimisele vastu astuda. Reformierakondlasest rahvasaadik halvustab oma üllitises aga mittetulundusühinguid, arste ja poliitikuid, kes astuvad välja kainema ja tervema ühiskonna eest, ning seda kohe esimeses lõigus. See kinnitab taas, et Reformierakonna poliitikute arusaamad pärinevad ikka veel seeriast «Uppuja päästmine on tema enda asi».

ALKOHOLITOOTJATE ja meediaärimeeste huvid on esikohal. Raha teenitakse vahendeid valimata. Niisugune poliitika on hävitav ja enesetapjalik. Tagajärjeks on hukkunud, sandistunud, täisväärtusliku elu ja töövõime kaotanud, enamikus just noored Eesti inimesed.

Küsimus Reformierakonnale, Tõnis Kõivule ja üliliberaalset alkoholipoliitikat toetavatele poliitikutele: kui kaua veel kestab meie tulevaste põlvkondade ja rahva tervise hävitamine? Minu sügav veendumus on, et kaine mõistus peab ükskord võitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles