Noortejuht: Arnold Rüütli toetamine maksis mulle töö

Rannar Raba
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendivalimiste päeval torkasid Estonia teatri ees Arnold Rüütli pooldajate seas silma Jaanus Heina eestvedamisel Tallinna sõitnud Viljandimaa noored.
Presidendivalimiste päeval torkasid Estonia teatri ees Arnold Rüütli pooldajate seas silma Jaanus Heina eestvedamisel Tallinna sõitnud Viljandimaa noored. Foto: Gert Kiiler

Tarvastu valla noorsootöötaja Jaanus Heina väitel vabastas vallavalitsus ta ametist selle eest, et ta oli presidendivalimiste päeval korraldanud noortele tasuta sõidu Tallinna.

Jaanus Hein, olete väitnud, et teie töölepingut Tarvastu valla noorsootöötajana ei pikendatud seetõttu, et viisite noored 23. septembril Arnold Rüütli toetuseks korraldatud kontserdile. Miks te nii arvate?

Ma olen Tarvastu vallas noorsootööd teinud kaheksa kuud. Neli esimest kuud tegutsesin täiesti tasuta vabast tahtest ja pigem omast taskust peale makstes. Vallavolikogus ja -valitsuses oldi sellega väga rahul, mistõttu kinnitati mind katseajaga noorsootöötaja kohale ning öeldi, et jätkaku ma samas vaimus.

Eelmisel reedel sai katseaeg täis ja vallavanem Alar Karu teatas mulle, et lepingut ei pikendata.

Millised olid tema põhjendused?

Ei olnudki õiget põhjendust. Rahvamaja juhataja olevat kirjutanud mingisuguse kirja, kus ta olevat öelnud, et ma ei saa oma tööga hakkama.

Ajakirjanikele on vallavanem öelnud, et ma ei saa noorsootöötajana jätkata seetõttu, et asusin Tallinnas õppima. Millegi pärast jätab ta mainimata, et tema ise kirjutas mulle pedagoogilisse seminari sisseastumiseks soovituskirja ja kinnitas, et mul võiks vallas noorsootöö alal tulevikku olla. Seega ta valetab.

Kas keegi kritiseeris teid katseaja vältel ja püüdis õpetada?

Mitte keegi. Vallamajas kõik kiitsid, eesotsas vallavanemaga.

Kust teil ikkagi tekkis mõte, et töösuhte lõpetamise taga võivad olla poliitilised motiivid?

Kui ma pärast presidendivalimisi esmaspäeval tööle läksin, oli tunda, et inimeste suhtumine minusse on muutunud. Keegi ei tahtnud minuga eriti suhelda. Üks valla töötaja käis noortekeskusest läbi, patsutas mulle õlale ja küsis irooniliselt, kuidas ma ennast tunnen. Kui ütlesin, et tunne on hea, ehmatas ta silmanähtavalt ja kõndis minema.

Kas keegi heitis teile Arnold Rüütli avalikku toetamist ka otsesõnu ette?

Rahvamaja juhataja teatas, et sellega astusin küll ämbrisse. Kui «Sakalas» ilmus minuga intervjuu, olevat ta ka ühe noortebändi liikmetele öelnud, et nüüd tõmbas Jaanus endale vee peale.

Aga ma ei kahetse midagi. Kõik 83 noort, kes meiega Tallinnas käisid, on rahul ja oma tõekspidamistes kindlad, kuigi neid on koolis mõnitatud ning neile muul moel probleeme tekitatud.

Kui palju nende 83 noore hulgas oli neid, kes tulid teiega kaasa üksnes sellepärast, et tasuta Tallinna hängima pääseda?

Mitte ühtegi! Kõik soovisid Arnold Rüütlit toetada.

Milline osa oli selle aktsiooni korraldamises Rahvaliidul?

Rahvaliit seda ei korraldanud, kuigi meie hulgas oli selle erakonna noorteorganisatsiooni liikmeid. Mina näiteks ei kuulu ühessegi erakonda.

Kes busside eest maksis?

Otsisime sponsoreid. Bussi eest tasus Lehola autokeskus. Temaatilise särgi maksis iga noor ise kinni.

Mil määral on omavalitsusametnikul õigust avalikult oma poliitilisi veendumusi kuulutada?

Meil kõigil on tööaeg ja eraelu. Kellelgi ei saa keelata tegelda sellega, mis talle meeldib.

Miks siis ikkagi aeg-ajalt juhtub, et inimesed langevad ametikohtadel poliitiliste hoiakute tõttu tagakiusamise ohvriks?

Ma tõesti ei kujuta ette, mis nende tagakiusajate peas toimub. Minu juhtumi puhul oli asi vist selles, et Tarvastu volikogu oli kunagi teinud avalduse, milles kutsus üles mitte toetama Arnold Rüütli jätkamist presidendina. Muide mina polnud sellest avaldusest üldse teadlik!

Mis mulje teile Tallinna-reisist jäi?

Rongkäigust me ei saanud osa võtta, sest jäime natuke hiljaks. Küll aga kuulasime kontserti ja tunne oli väga hea. Vahepeal tegime koguni Reformierakonna noortega ühislaulu ja tõdesime, et oleme kõik ühtviisi eestlased, kes peavad kokku hoidma.

Estonia ees üritasid Toomas Hendrik Ilvese pooldajad meid maha teha: nimetasid punasteks, kommariteks, lammasteks ja idiootideks. Küsiti ka, miks meil on sinimustvalged käes, kui peaks olema hoopis punalipud.

Kas asi läks ka füüsiliseks?

Jah, Indrek Tarand sõimas meid pikalt kommariteks ja kui sai aru, et me ei tee temast välja, tõukas ühe noormehe ringi sisse. Me ei hakanud temaga jagelema, surusime ta lihtsalt ringist välja.

Mis tunded teid praegu valdavad?

Olen tõsiselt pettunud Tarvastu vallas, millele ma olen nii palju andnud ja kust ka väga palju positiivset vastukaja saanud. See, et ma nüüd nii kõvasti peksa sain, näitab, et Eestis pole veel õiget demokraatiat.

Õnneks on paljud mind ka toetanud. Kui ma reedel vallamajast väljusin ja Mustla bussijaamas kohalikele noortele vallandamisest rääkisin, hakkasid nad nutma. Esmaspäeval helistasid nad mulle ja rääkisid, et olid koosolekut pidanud ning tahavad nüüd vallavanema juurde aru pärima minna. Nad on solvunud, et valla juhid nende arvamust tähtsaks ei pidanud.

Vallavanem eitab poliitilisi motiive

Tarvastu vallavanem Alar Karu ütles, et Jaanus Heina töölt vabastamisel pole presidendivalimistega mingit pistmist. «Lepingu lõpetamine sattus halvale ajale, mis annab võimaluse niisuguseks tõlgenduseks. Tegelikult see nii ei ole,» selgitas ta.

Karu ei soovinud ajalehes Heina töö puudusi loetlema hakata, lausus vaid, et noortekeskuse juhina sai too hästi hakkama, kuid ametnikuna nappis tal pädevust.

Samuti olevat vallavanem kõnelnud maakonna noorsootöö projektijuhi Mart Saarega ning jõudnud järelduseni, et Hein pole teiste noorsootöötajatega saavutanud vajalikku kontakti.

«Jaanus on tubli noormees, mistõttu olen veendunud, et pärast kooli lõpetamist Tallinnas võib temast saada igati tubli ametnik,» lisas Karu.

Tarvastu vald otsib endale konkursiga uut noorsootöötajat, kellel peaks olema pedagoogiline haridus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles