Ainulaadsus väärib säilitamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

SELLE AASTA augustis oli mul võimalik külastada järjekordset Soome elamumessi, sedapuhku Espoos. Soomlaste endigi huvi seal näidatu vastu oli suur, rahvast oli rohkesti. Kuid palju oli ka eestlasi, ikka ja jälle kuulsin eestikeelset juttu. Arvatavasti on nii mõnigi selle kirjatüki lugeja käinud kui mitte viimasel, siis varasemal Soome elamumessil.

Soomlane hindab oma arhitektide tööd ja tunneb selle üle uhkust. Ta teab, et nii väikest rahvast kui soomlased saab maailmale tutvustada ainult arhitektuuriga. Isegi meile projekteeritud Kumu on kindlalt soome arhitektuuri varasalves ja selle fotod Soome ehituskunsti muuseumis.

ET MEIE kultuurijuhid ei osanud ega tahtnud Kumu-taolise tähtsa ehitise loojatena hinnata Eesti oma arhitekte, siis toetasime oma rahaga otseselt soome kultuuri. Kes ise peremees olla ei taha, see otsib ja leiab endale peremehe, olgu kultuuris või majanduses.

Soomlased millegipärast ei ole otsinud peremeest, vaid on usaldanud oma arhitekte. Vastutuse ja usalduse tunnetamine ongi andnud soome arhitektidele võimaluse kavandada, kogemusi omandada ja meistriks saada — algul kodumaal, siis juba laias maailmas.

Kui soomlane hindab oma arhitekte ja nende loomingut, siis osa eestlasi arvab, et pole hullu, kui head arhitektuuri maha lõhume või tundmatuseni ümber ehitame. Näite võib tuua Tallinna kesklinnast, kus sõna otseses mõttes hävitati eesti ühe tunnustatuma arhitekti Henno Sepmanni looming — Viru hotell.

AGA OLGU pealinnaga kuidas on, tuleme meie kodulinna Viljandisse. Ka meid esindab siin elanud ja töötanud arhitektide looming. Arhitektuuri ei saa ignoreerida, hoonetest lihtsalt pead avasilmi mööda kõndima. Viljandit on aastakümneid kavakindlalt ehitatud, inimesed on ehitusmäärusi austanud ning linn on kaunis.

Sellest hoolimata on mul ettepanek luua Peetrimõisa Kodu Kaunistamise Selts. Miks? Selleks et vältida Peetrimõisa ainulaadsete hoonete hävitamist suvaliste ümberehitustega, mis kahjustavad kõigi omanike huvisid.

Majaomanikud ütlevad sageli, et neil on õigus teha oma majaga, mida heaks arvavad. Sageli avaldatakse koguni imestust, et nende kodul on üldse autor — arvatakse, et arhitektuur oli vanasti kollektiivne värk. Kahjuks on selline arusaam üsna levinud ja see näitab, et asjad liiguvad halvemuse poole.

TAHAN SELGITADA, et raamatuid kirjutasid ka vene ajal kirjanikud, neid ei tootnud trükitöölised. Maju kavandasid arhitektid, mitte ei teinud ehitajad rahvale pidu- ja tähtpäevadeks kingitusi. Mina koostasin näiteks Peetrimõisa planeeringu ning hoonete autorid olid lisaks minule arhitektid Allan Murdmaa ja Ain Õun.

Peetrimõisa vajab autoritega kooskõlastatud korrastamist. Kunagi oli ehituses põud igasugusest värvist, ainus moodne viimistlusvahend oli hele pritskrohv. Nii ehitatigi.

Möödunud 30 aasta jooksul on tahma- ja tolmuvihmad teinud oma töö. Peetrimõisa hooned, mis algul olid ilusad helehallid, on muutunud tumedaks. Mõned vajavad remonti ning enamik hoonete fassaade tuleks lubivärviga valgeks või kollakasvalgeks võõbata. Nende hoonete stiil nõuab selliseid toone, samuti värvipasse, et olla kooskõlas naabermajadega.

KODU KAUNISTAMISE selts oleks omanike ühistegevuse ja nõupidamiste koht. Teha oleks palju: süvendada paisjärv, ühtlustada remondi- ja heakorratööd ning palju muud.

Peetrimõisa on Viljandis ainus 88 perele mõeldud ridaelamute piirkond ja niisugusena see 30 aastat tagasi ehitatigi. Kui tegin ettepaneku ridaelamud ehitada, töötasin linna peaarhitektina. See oli kogu Nõukogude Liidus ainulaadne ettevõtmine!

Individuaalmajana oldi siis harjunud nägema üksikut krundil olevat elamut, harva ka paarismaja, aga eraalgatuse korras ridaelamute ehitamist ei kujutatud ette. Ometi said Viljandi individuaalehitajad sellega hakkama. Need ridamajad olid elamuehituses uus sõna ja on selleks jäänud tänini. Miks mitte oma elamu korda teha ja selle üle uhkust tunda?

Jõudu tööle, Peetrimõisa Kodu Kaunistamise Selts!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles