Tervist, aabitsakütid!

Jaak Aab
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

PIKK PUHKUS on möödas ja esimene september jälle kätte jõudnud. Ka sel aastal alustavad kooliteed uued Tootsid, kellel on õppimise kõrval mahti Teelesid patsist sikutada. Mõned on omamoodi imelikud ja teised jõuavad kooli alles siis, kui tunnid on juba alanud. Need on kaaslased, kellega on vaja pikka aega klassiruumi jagada, sõbraks saada, aga ka tülitseda ja katsetada elu alustalasid. Ent mis peamine: tuleb õppida.

LAPSEVANEMATELE PANEN südamele, et nad jälgiksid, mida võsukesed söövad, ja kannaksid hoolt, et nad piisavalt liiguksid. Veel parem oleks, kui emad ja isad näitaksid lastele head eeskuju.

Aastatel 2000—2004 tehtud uurimistööde tulemustest selgub, et Eesti koolilaste kõige sagedasem terviserisk on halb toitumine. Praegune noorte põlvkond sööb ebatervislikumalt kui varasemad.

KOOLILÕUNAT asendavad sageli saiakesed ja magusad karastusjoogid. Sellele lisandub vähene kehaline aktiivsus. Nii suureneb oht jääda hiljem südame- ja veresoonkonnahaigustesse.

Tervislik toit ja regulaarne liikumine aitavad tervist parandada. Oluline on, et vanemad seda teadvustaksid. Oma panuse saab anda ka riik, tagades lastele sportimisvõimalused, pöörates tähelepanu toitumisalasele teavitustööle ning jagades tasuta koolitoitu.

ESIMENE KOOLIPÄEV peaks olema meeldiv kõigile, eriti lapsevanematele. Selleks puhuks kutsun tööandjaid järgima sotsiaalministeeriumi eeskuju ning võimaldama vanematel oma järeltulijad esimesel septembril kooli saata, andes selle puhul vaba päeva.

Autojuhte manitsen erilisele ettevaatusele. Elevil poisid ja tüdrukud ei pruugi teid märgata!

Las uus õppeaasta tuleb eelmisest parem! Soovin kõigile südamesse koolirahu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles