Teenistusi toetab väärt muusika

Mart Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alanud vaiksesse nädalasse mahub neli kristliku kiriku olulist püha. Neile, kes tahavad tundma õppida ristiusu olulisimat sõnumit, võib soovitada ette võtta selle nädala neljapäevast kuni uut nädalat alustava esimese ülestõusmispühani kestva kirikutee.

13. aprillil, suurel neljapäeval, on Viljandi Pauluse kirikus muusikaline jumalateenistus.

Tavapäraselt pühitseb kristlik kirik kogu maailmas sel päeval püha armulaua sakramendi esmakordse seadmise päeva. Evangeeliumist loetakse jutustust sellest, kuidas Jeesus sõi koos jüngritega juutide põlise kombe kohaselt paasatalle ning kuidas ta samal õhtul vahistati ja surmakohtu alla anti.

Suurel neljapäeval on soovijail võimalus Viljandi Pauluse kirikus kell 18 algaval jumalateenistusel saada osa selle püha traditsioonilisest armulauasakramendist ning seejärel kuulata Tobiase kvarteti esituses keelpilliversiooni Joseph Haydni teosest «Lunastaja seitse sõna ristil» («Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze»).

Alates esiettekandest 1786. aastal Santa Cueva koobaskirikus on see teos olnud mõjuv ja hinnatud muusikaline tõlgendus Kristuse kannatusloost. Sel õhtul kirikusse tulijatel on soovitav enne läbi lugeda Jeesuse ristilöömise ja surma lugu Matteuse evangeeliumist (Mt. 27: 24—60), et muusikasse valatu oleks arusaadavam.

14. aprillil kell 12 on Pauluse kirikus tavapärane suure reede jumalateenistus. Vana kombe kohaselt peetakse sel päeval kogu liturgia ilma orelita. Koguduse laulu toetab kirikukoor ning evangeeliumist kuulatakse Kristuse kannatuslugu.

16. aprillil, 1. ülestõusmispühal kell 11 algav jumalateenistus on eriliselt pidulik. Kaasa teeb Viljandi Linnakapell Brass Arno Antoni juhatusel. Sel kristliku kiriku kõige suuremal pühal on laialt levinud tava kasutada jumalateenistusel puhkpillimuusikat. Tänavu kuuleme seda Arno Antoni, Kaido Pihelgase, Peep Heinaste, Mati Hüva ja Ruslan Trotšinski esituses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles