Tartu vallutab festival «MAAjaILM»

Ants Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Märtsikuu esimesel laupäeval kumiseb ülikoolilinnas kirevalt ja kirbelt. Neljandat korda peetakse maailmamuusika festivali «MAAjaILM».

Teist aastat valis pärimusmuusika keskus festivalipaigaks vaid Vanemuise saalid Tartus: teatrisaali, kontserdimaja ja öiseks kontserdiks taas Sadamateatri, kus festival kahe esimese aastaga jõu tiibadesse sai.

Koos omamaiste ja külalismuusikutega saab 4. märtsil otsida erinevate muusikakultuuride oaase, varje ja peegeldusi, seigelda rahvamuusika tihnikutes ning tantsida raskematel radadel.

«MAAjaILMa» lavadele astub viis ansamblit suurepäraseid muusikuid. Olgu kõigepealt nimetatud Eesti Keeled. See on Ain Agana eestvedamisel loodud kahest kandlest ja kahest kitarrist, tihti aga veel kahest kitarrist ja häälest koosnev omanäoline keelpilliansambel, kus kohtuvad rahvamuusika ja džäss, suuline pärimus ja autorilooming ning traditsioon ja innovatsioon. Tartus astub ansambel üles koos Celia Roosega.

Veel esinevad juba tuntud Garmarna Rootsist ning Rein Rannap ja Tiit Kikas teevad debüüdi duona.

Alžeeria päritolu Kölni muusikakolledži haridusega Djamel Laroussi (pildil) on maailmamuusika visionäär, kes eri kultuure kokku keevitab, et rõõmustada sellega kuulajate meeli ja panna liikuma ka nende jalad. Tema tohutus repertuaaris on džäss, popp, latin, funky ja reggae.

Oma ansambliga, kus mängivad muusikud Alžeeriast, Senegalist, Kamerunist ja mujalt, ootab Djamel Laroussi publikut osa võtma etendusest, et minna rännakule, kus ilmarütmide sulamis ja energiast pilgel etnopoppi tehes kohtuvad Ida ja Lääs.

Päeva lõpetab jõuline Metsatöll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles