Alttõmbamise aasta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

UUS AASTA ketrab teist nädalat ja oleks paslik heita pilk veel korraks eelmisele aastale. Sündmusi oli rohkesti. Nii rõõmustavaid, ettevaatlikuks tegevaid kui kurvastavaid.

Helsingi kergejõustiku maailmameistrivõistlused tõid meile esimese maailmameistri. Andrus Värnik, kes polnud sugugi mitte suursoosik, tegi elu võistluse, võitis kulla ja tõi rõõmu paljudesse Eesti kodudesse.

Kui vaadelda meie majandust, võib öelda, et selles vallas läks aasta üldiselt edukalt. Eelarve täitus ja järgmised ennustused on sama lootustandvad. Kui palju see keskmisele kodanikule tegelikult edutunnet andis, jääb praegu lahtiseks. Praeguse tõuke sisemajanduse kogutoodangu tõusuks annab siiski tohutu hulk laenuraha. Eelkõige koormab see tavakodanikku, sest rahvuslik kogutoodang laenuraha mõjul oluliselt ei tõuse. Kuidas meie majandusasjad edasi liiguvad, näitab arvatavasti esimene poolaasta.

EESTI ARENGU sisu kujunemise määrab poliitiliste koosluste tegevus. Vaadates parteide käitumist möödunud hooajal, võib nentida, et see oli rekordaasta. Üksteise alttõmbamise mõttes. Tõeline missivalimiste karussell, kus olid lubatud kõik võtted, et ilusam välja näha. Selleks kõlbas konkurendi rõivad katki rebida ja tema meigikarpi jama sokutada. Koalitsioonid nii omavalitsustes kui riigi tasandil muutusid tempos, mis on arenenud demokraatia seisukohalt mõeldamatu.

Nagu mõnes aastalõpukõnes öeldi, oleme seniajani lapsekingades. Kõige enam andis ära kevadel peaministrikoha kaotanud Res Publica. Sisemised segadused viisid tagasilöökideni, mis kulmineerusid sügisestel kohalikel valimistel paljudes omavalitsustes juhtpositsiooni loovutamisega.

Meie ühe noorema erakonna taandarengu põhjus on suures osas organisatsiooni ülesannete ebaselge mõtestamine. Võimu saavutamine ei ole eesmärk iseeneses. Kindla valitsemise tagamiseks peab olema korras eelkõige suhtekorraldus. Rahvas peab mõistma otsuste tagamaid, et selle kaudu säilitada usaldussuhe.

RES PUBLICA lohutuseks saab öelda, et ennegi on samamoodi kõrbetud. Isamaa on suurt tagasilööki kogenud kaks korda. Kõigi aegade suurima valimisvõidu saanud Koonderakond on ammu Eesti poliitiliselt kaardilt kustutatud.

Res Publica olukord on praegu kriitiline. Ettevaatlikuks ei tee mitte paari riigikogulase lahkumine Reformierakonda, vaid omalaadne peataolek, mida kinnitas detsembrikuus kõigi aegade madalaim toetusprotsent.

Järgmise kahe erakonna kohta ei saa ütelda, et neil oma stiil avalikkusega suhtlemisel puuduks.

Eelmise aasta suurim võitja oli Keskerakond, kes on säilitanud pideva üle kahekümne protsendi ulatuva toetuse. See on tulnud kõige omapärasemal viisil. Keskerakonna stiil on skandaalide tekitamine. Aasta tippsegadus korraldati K-kohukese reklaamiga.

ÜKSKI MÕISTUSEGA inimene ei suuda uskuda, et see polnud poliitiline reklaam. Küsimus polnud seejuures ettekujutuse puudumises, vaid kokkulepitud reeglite jämedas eiramises. Asi on kuuldavasti kohtusse jõudnud.

Keskerakonna püsivalijaid skandaalid ei häiri. Pigem hindavad nad näiteks Tallinna linnakassast eakatele makstava ühekordse toetuse kasvamist 200 krooni võrra. See sai kohalikel valimistel selge tõestuse.

Reformierakonna suhtekorraldusmeeskond harrastab hoopis erilaadset stiili. Vastupidiselt Keskerakonnale püütakse skandaalide tekkimise ohu korral neist distantseeruda. Märksõnaks on saanud vaikimine.

Enne valitsuse muutumist märtsis ristasid Res Publica ja Reformierakond mitu korda mõõgad. Tollane majandusminister lubas mütsi ära süüa, kui välisminister ametist lahti tehakse. Lubaduseks see jäigi, sest kohe oli ta avalikust eetrist kadunud.

KEVADISTEL piiridebattidel oli oht, et ebapopulaarset lepingut Venemaaga kaitsev Urmas Paet kaotab oma seni kogutud poliitilise kapitali. Distantseerumine avalikkusest säilitas maine. Aga sellise käitumise tõttu teame välisministri käikudest ja tegemistest väga vähe.

Kui Reformierakond oleks valitud stiili lõpuni pidanud, säilitanuks ta oma koha Eesti erakondade absoluutses tipus. Peaministri libastumised aasta viimasel kuul ei jätnud asju endiseks. Nalja teha ja ebatavalisi asju esitada jäägu peaministri ülesannetest välja. Aasta lõpul korraldatud valijaküsitlus näitab, et Isamaaliit hakkab Reformierakonnale kuklasse hingama.

Rahvaliidu käitumismallid on piirkondlikud ja ainult teatud inimrühmadele mõeldud ning seetõttu on nende üldistamine keerulisem. Sotsid ja isamaaliitlased alles otsivad oma stiili, aga neil on parima väljundi leidmisega kiire taga, sest veidi rohkem kui aasta pärast on Riigikogu valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles