Kunas tuleb arstile lisaraha maksta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimasel ajal on sagenenud inimeste pärimised haigekassale selle kohta, kas on õige, et mõni perearst küsib tasu ambulatoorse visiidi eest.

Ravikindlustuse seadusest lähtudes ei või üldarstiabi osutaja ehk perearst nõuda inimeselt visiiditasu ambulatoorse vastuvõtu eest. Perearst võib küsida visiiditasu kuni 50 krooni üksnes patsiendi juurde tehtava koduvisiidi eest. Visiiditasu suurus on vaid kuni 50 krooni ka sel juhul, kui perearst teenindab ühe ja sama koduvisiidi jooksul mitut kindlustatud inimest, näiteks ema ja lapsi.

Perearst ei tohi koduvisiidi eest nõuda visiiditasu rasedalt alates raseduse 12. nädalast ja alla kaheaastaselt lapselt. Kindlasti ei tohi nõuda kindlustatud patsiendilt tasu töövõimetuslehe või retsepti kirjutamise eest.

Visiiditasu kuni 50 krooni võib ambulatoorse külastuse eest võtta vaid eriarst, kuid ravikindlustuse seaduse järgi ei tohi eriarst visiiditasu võtta rasedalt alates raseduse 12. nädalast; alla kaheaastaselt lapselt; juhul, kui vältimatu ambulatoorse eriarstiabi osutamisele järgneb vahetult statsionaarne ravi; kui kindlustatu suunatakse sellesama raviasutuse teise tervishoiutöötaja juurde; kui kindlustatu suunatakse sedasama tervishoiuteenust pakkuva tervishoiutöötaja juurde teises raviasutuses.

Kui lapsevanem või hooldaja on kuni üheaastase lapsega haiglas, tasub haigekassa kogu tema seal oldud aja eest. Seega ei tohi raviasutus ema käest haiglas viibimise eest mingit täiendavat tasu nõuda. Lapse rinnaga toitmise korral pikeneb see aeg veelgi. Ka sel juhul ei tohi emalt haiglas viibimise eest tasu nõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles