Punaarmee veteranid tähistavad võidupäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Slaavi Kultuuri Ühing ning Nõukogude vägedes võidelnud sõjaveteranid tähistavad 9. maid Viljandis pärgade ja lillede panekuga Männimäe obeliski jalamile.

Slaavi Kultuuri Ühingu esimehe Sergei Sidorovi teatel leiab üritus obeliski juures aset kell 13.30 ning seal esineb naisansambel Vesna. Viljandimaa sõjaveteranide organisatsiooni liikme Einar Bergmanni sõnul on pärgade panek kell 14 ja meelelahutusprogrammi kavas pole.

«Slaavi Kultuuri Ühinguga meil koostöö viimasel ajal eriti ei suju. Mida nemad teevad, seda ma ei tea,» ütles Einar Bergmann.

Veterane oodatakse kell üks päeval Vabaduse platsile, kust eribuss viib nad Männimäele. «Ega meid palju järele jäänud olegi, arvestame mõnekümne inimesega. Rahvuskorpuse mehi peaks maakonnas olema veel umbes kaheksakümmend,» lisas Bergmann.

Viljandi haridus- ja kultuuriameti juhataja Katrin Mändmaa ütles, et linnavalitsusele pole esitatud ühtegi taotlust, milles avaldataks soovi 9. mail avalikku üritust korraldada. «Küll aga tean, et Slaavi Kultuuri Ühing palus linnavalitsuselt sellel päeval ürituse korraldamiseks toetust. Kuid see ei ole niisugune avalik üritus, milleks oleks luba tarvis,» rääkis ta.

Mändmaa teadmist mööda on Slaavi Kultuuri Ühing Saksa vägede üle võitu saavutamist tähistanud igal aastal. «Linnavalitsus otsustas neid tänavu toetada 2000 krooniga, kui mälu mind ei peta. Me ei näinud ühtegi põhjust, miks nende palvele vastu seista. Midagi riigivastast nende üritustel tehtud ei ole, vastupidi: vene kogukond Viljandis on Eesti riigile väga lojaalne,» leidis ta.

Einar Bergmann ütles, et sõjas Saksa vormi kandnud mehi pole üritusele kutsutud, ning avaldas arvamust, et nad ei tuleks sinna niikuinii. «Meil omavahel ei klapi. Nemad on nüüd kõvad vabadusvõitlejad ja meie okupandid. Ilmselt sureme enne ära, kui lepime,» sõnas Bergmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles