Pärsti vald julgustab puust lobudikke lammutama

Aivar Aotäht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramsi 10 ja 11 korteriühistu juhatuse liige Sven Jakobson näitab uue suure kuuri juures, et vana läheb jupphaaval kütteks.
Ramsi 10 ja 11 korteriühistu juhatuse liige Sven Jakobson näitab uue suure kuuri juures, et vana läheb jupphaaval kütteks. Foto: Peeter Kümmel

Samal ajal kui palju vanu maju poeb kogu Eestis kampaania korras uue värvikihi alla, pakub Pärsti vald raha neile, kes tahavad lobudikke lammutada.

Vallavolikogu võttis lagunenud ehitiste likvideerimise projekti vastu paar päeva enne jaanipäeva, kuid alles läinud reedel tõi esimene abisoovija vallavalitsusele ametliku avalduse.

Kahe maja ühine korteriühistu Ramsil oli juba oma vana kuuriboksirea lammutanud ja uue asemelegi ehitanud. Nagu ütles ühistu juhatuse liige Sven Jakobson, oli vald neile nüüd ise hüvitust pakkunud ja ühistu nõustus sellega rõõmsalt.

Maavalitsus kiidab

Mõttega omanikke puidust sarasid lammutama julgustada oli välja tulnud valla arenguspetsialist Raivo Laidma. Ideest teostuseni ehk volikogu otsuseni läks tema hinnangul paar aastat.

Viljandi Maavalitsuse planeeringutalituse juhataja Tiia Kallas kiitis pärstilaste algatuse heaks.

«Mitu valda on praegu ametis ettevõtmisega «Värvid valda!», aga palju vanu hooneid on ju tõesti sellises seisukorras, et õige oleks need hoopis lammutada,» lausus Kallas.

Tema sõnul pakub Pärsti vald eeskuju ka sellega, et ei ähvarda lobudike omanikke trahviga, vaid pakub nende kõrvaldamiseks toetust ja rahalist abi.

«Ma ei ole kuulnud, et midagi sellist oleks mujal Viljandimaal või teistes maakondades tehtud,» lisas Kallas. «See on igati kiiduväärt ettevõtmine.»

Laidma lisas, et lammutamise toetamine ei ole alternatiiviks projektile «Värvid valda!», mida Pärsti vald kavatseb alustada järgmisel aastal.

Toetuse eri viisid

Oma määruses näeb vald lammutamise toetuseks ette 300—700 krooni sõltuvalt hoonealuse pinna suurusest. Aasta lõpuni on vald selleks abiks varunud 10 000 krooni.

Kuid see pole kõik. Nagu Raivo Laidma selgitas, saab omanik lammutustööks vallalt kolme sorti toetust.

«Nimetatud 300—700 krooni on puhtalt töö tegemiseks või töölistele maksmiseks, kuidas omanik ise paremaks peab,» selgitas arenguspetsialist.

Kui tegu pole väheldase kuuriga, vaid suurema ehitisega, mis kuulub riiklikusse ehitisregistrisse, tasub vald omaniku eest ka 500 krooni lammutusloa riigilõivu.

Kolmandaks maksab vald kinni Viljandi prügilasse viidava lammutusprügi ladestamise tasu. Ühe keskmise suurusega lobudiku puhul ulatub see mõnekümnest mõnesaja kroonini.

«Riigilõivu me omanikule rahas ei anna, vaid kanname otse vajalikule kontole,» täpsustas spetsialist. «Ladestamistasu hüvitame rahas prügifirmalt saadud tšeki alusel.»

Kõiki lammutatud hoone juppe pole vaja prügimäele viia, näiteks lauad-laastud saab kütteks kasutada.

«Seega saab suurema osa risust lihtsalt ära põletada,» lausus Raivo Laidma. «Prügimäele läheb eterniit ja muu, mida tuli ei võta.»

Vald otsustas toetada üksnes puidust lobudike lammutamist, et mitte kutsuda elanikke lõhkuma vanu maakivist hooneid.

«Samuti ei toeta vald kasvuhoonete lammutamist,» rääkis Laidma. «Need on enamasti kilega kaetud sõrestikud, mille mahavõtmine ei põhjusta erilisi kulutusi.»

Lammutamistoetust hakkab vald maksma juhul, kui lobudiku alla jääb vähemalt kümme ruutmeetrit maad. Ülempiiri kehtestatud pole.

«Alampiiri määrasime sellepärast, et näiteks ruutmeetrisel alal asuva vana kempsu peab iga omanik suutma ikka ise kokku lükata,» põhjendas spetsialist.

Pärsti vald on näinud oma määruses ette, et esmalt peab ehitise omanik esitama lammutusloa saamiseks taotluse ja alles siis, kui ta on oma rahaga kogu töö ära teinud, katab vald lubatud kulud.

«Kindlasti ei mõtle vallavalitsus pärast ümber, et ah, temale me siiski ei maksa,» kinnitas Raivo Laidma. «Otsustasime toetust hiljem maksta sellepärast, et raha ei läheks kaduma, vaid töö saaks enne tehtud.»

Ainult eraisikutele

Laidma lisas, et lammutus-toetus on mõeldud ainult eraisikutele, kuid üks inimene võib küsida abi mitmel korral ehk mitme hoone lammutamiseks.

Esialgu kehtib Pärsti valla lagunenud ehitiste likvideerimise projekt selle aasta lõpuni.

Pärsti valla volikogu esimees Jaan Mätas ütles, et vald kavatseb seda jätkata ka järgmisel aastal.

«See on meil omavahel juba kokku lepitud, eks võtame uue määruse vastu,» lisas Mätas.

Maavalitsuse planeeringutalituse juhataja Tiia Kallas soovitas, et vald võiks sellele projektile ka Keskkonnainvesteeringute Keskuselt toetust küsida.

Toetus

Hoonealune pind Toetus

10—20 m² 300 krooni

20—60 m² 500 krooni

üle 60 m² 700 krooni

Lisaks sellele maksab vald ehitisregistrisse kantud hoone puhul kinni lammutamiseks vajaliku riigilõivu ja hiljem lammutusprügi prügimäele ladestamise tasu.

Allikas: Pärsti valla määrus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles