Savisaar kaevab Viljandimaale auku

Tõnis Palts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

 

RIIGIS ON KÕIK asjad omavahel seotud, eriti väikeses riigis. Tasakaalustatud valitsussektori eelarve puhul võib tinglikult öelda, et 500-kroonine toetus, mida Tallinna Linnavalitsus pealinna pensionäridele maksab, tuleb tegelikult ülejäänud eestlaste sotsiaalhüvede arvelt.

Mul on tuttavaid, kes mujalt Eestist Tallinna asju ajama tulles jätavad auto linnaäärsesse parklasse ja sõidavad edasi ühissõidukiga. Ühele ei meeldi pealinna närviline liiklus, teine ei taha kallist parkimistasu maksta, kolmandal on lihtsalt oma autost kahju. Selline käitumine on igal juhul mõistlik ja muutub aina mõistlikumaks.

Iga sel kevadel Tallinnas ringi sõitnud inimene teab: asi on nii hull, et bussifirmad kaaluvad juba, kas mitte teatud tänavaid vältima hakata. Kuigi linnapea Edgar Savisaar oma kõrgest maasturist vaadates leiab, et korras tänavaid on vaja vaid tuhandel temasugusel rikkuril, arvavad inimesed teisiti. Teravad augud lõhuvad ju eelkõige vanemaid autosid. Irvhambad on teinud juba ettepaneku lõpetada pealinnas üldse tänavaehitus ja jagada selleks mõeldud raha inimestele maasturikompensatsiooniks.

SAVISAAR AGA tahab, et Tallinna tänavate augud parandataks riigieelarvest! Tasakaalus eelarves tuleb selleks kusagilt mujalt raha ära võtta. Seega remonditaks Tallinnat viljandimaalaste ja teiste arvelt.

Linnal endal raha ei ole, sest linnaeelarves haigutab auk. Miks? Palun: jõudsimegi ringiga tagasi selle 500 kroonini, mida Savisaar Tallinna pensionäridele igal aastal jagab. Ta teeb seda ebaõiglaselt.

Esiteks on ebaõiglane maksta raha ühele osale pensionäridest. Teiseks on topelt ebaõiglane, kui selle peavad maksma kinni need, kes ise raha väga vajavad. Ma tahaks näha poliitikut, kes väidaks, et Tallinna lapse koolitee peab olema siledam kui Viljandimaa lapse oma. Tallinna linnapeal ei ole õigust jagada laiali teiste raha!

Tallinn on niigi majanduslikus mõttes kasvuhoones. Tallinlastel on suured eelised, mis tulenevad urbaniseerumisest, geograafilisest asendist ja riigiasutuste kontsentreerumisest. Tallinnas on tootmine eelisolukorras ja sellest tulenevalt toodab Tallinn ligi 60 protsenti rahvuslikust koguproduktist.

ET TALLINLASED ei moodusta Eesti elanikest aga isegi mitte kolmandikku, siis annab iga pealinlane meie vara suurendamisse peaaegu kaks korda rohkem kui ülejäänud eestimaalased. Savisaar, kes muuseas kahetsusväärselt harva tööl viibib, ei saa aru, et see ongi tallinlaste kohus. Riigi kohus on seista selle eest, et mujalt Eestis elu ei kaoks.

Riik täidab oma kohustuse ehitada teid sellises mahus, mis vastab 75 protsendile eelarvesse laekuvast kütuseaktsiisist. Ainuüksi Viljandimaa teedele annab Maanteeamet tänavu 3 583 000 krooni. Sellest näiteks 557 000 krooni läheb Tarvastu valla ja 319 000 Pärsti valla teedele. Seda pole palju ega piisavalt, pigem vähe. Seda enam on iga kroon tähtis. Aga Savisaar teeb oma eelarveaukude lappimiseks tinglikult ettepaneku mitte remontida sel aastal Tartu-Viljandi maanteed!

Kas Keskerakonna valijad Viljandimaal tõesti seda tahavad? Igal juhul on valitsusel plaanis remontida just see teelõik 10,3 kilomeetri ulatuses ja mitte anda Savisaarele lisaraha. Sest omavahel öeldes: linnapea, kes ei suuda Tallinna-sugust rikast linna majandada nii, et rahast tänavaehituseks välja tuleb, on ikka väga halb ja priiskav peremees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles