Kommentaar: Tee metsa tuleb lahti ajada

Andres Talijärv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Praegu sõltub üle 30 000 inimese oma igapäevases tegevuses metsast ja sealt saadavast
toodangust.

Tänavused suured metsaistutustalgud meenutavad meile, et oleme rahvas, kes asus Läänemere kaldale keset metsi elama üle 5000 aasta tagasi. Neil ammustel aegadel kujunesid välja stepirahvad, mägede rahvad, kõrberahvad ja metsarahvad. Eestlased valisid oma tee, tee metsa. Ja kuigi me elame kõrgtehnoloogilisel ajastul, kaitseb ja toidab mets meid tänini.

Paljusid linnainimesi üllatab, kui tähtis on mets meie maale ja rahvale. Eesti pindalast on 51 protsenti kaetud metsaga. Euroopa Liidus on nii metsarikkad riigid veel ainult Soome ja Rootsi.

Taasiseseisvudes oli Eesti riik paljas nagu püksinööp. Oma elanikele rahvusvaheliselt usaldusväärse tagatisena pandi panti meie mets. Välismaalastega kohtudes kiitlevad eestlased tavaliselt oma infotehnoloogiliste saavutustega, aga tegelikult on just metsa- ja puidutööstus see, mis meie kaubavahetuse muu maailmaga tasakaalus hoiab.

Teadlaste kinnitusel kaasneb ühe tihumeetri puidu raiumise ja töötlemisega 123 krooni maksutulu ja 1100 krooni eksporditulu. Praegu sõltub üle 30 000 inimese oma igapäevases tegevuses metsast ja sealt saadavast toodangust.

Viimasel viiel aastal Luua Metsanduskooli lõpetanud noortest on tööta jäänud vaid neli protsenti. Kolmveerand lõpetajatest teenib 5000 - 10 000 krooni kuus, mis on igati korralik palk.

Meie metsandus ja puidutööstus on heal järjel. Euroopa Liitu minnes võime julgelt väita, et meie arengutase on teiste endiste idabloki riikide omaga võrreldes kõige kõrgem.

Kurvaks teeb aga see, et metsamehe tööd enam avalikult ei tunnustata. Tankistide nimele registreeritud ühepäevafirmade ja metsavaraste pärast peetakse kõiki metsamehi kohe Klementadeks. Ometi on valdav enamik neist korralikud.

Korralikud metsaettevõtted tagavad metsadele turvalise tuleviku: raieküpsed puud võetakse maha, nende asemele istutatakse uued ning järgnevatel aastatel hooldatakse noorendikke. Need ettevõtted tagavad töö tuhandetele inimestele ning korraliku tulubaasi sadadele valdadele ja Eesti riigile.

Et teadvustada metsa tähtsust ühiskonnale, tuleb sellest kaugele jäänutele tee metsa uuesti kätte näidata. Selleks on Eesti Metsatööstuse Liit (EMTL) oma Soome ja Rootsi kolleegide eeskujul algatanud mitmeaastase programmi «Tee metsa». Tahame inimestele näidata, kuidas tänapäevane metsamajandus toimib, ning tutvustada tasakaalustatud metsakasutust, mille tulemusena on Soomes ja Rootsis ühed maailma kõige tugevamad metsatööstused.

Esimesena toetab metsatööstuse liit tänavust euroliitumise ja laulupeoga kaasnevat puude istutamise kampaaniat. Püüame teha nii, et see üritus ei jää ühekordseks, vaid ka järgmisel aastal kutsutaks tuhandeid inimesi puid istutama.

Inimene, kes on ise puu mulda pannud, mõistab ja hoiab metsa palju paremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles