Küla Mulgimaa veerel

Andres Rõigas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

UUE-KARISTE on olnud viimase aasta jooksul vaat et kõige populaarsem küla Viljandimaal. Eri põhjustel on see leidnud korduvalt kajastamist maakonnalehe veergudel.

Uue-Kariste asub Mulgimaa äärel Halliste valla lääneosas põliste metsade ja suurte põldude keskel. Kuigi aegade jooksul on seal elanikke tublisti vähemaks jäänud, leidub ikka tegusaid ja tublisid inimesi. Külas on kanda kinnitanud ka uued asukad, kelle tegemistega peaks «Sakala» lugeja samuti kursis olema.

Uue-Karistes tegutsevad rahvamaja ja raamatukogu ning läheduses paikneb väike, aga tubli Kosksilla Algkool.

Kõige selle tõttu on Uue-Kariste inimestest ja nende tegemistest sageli kuulda ja lugeda.

Tunnustus on muidugi hea ning tõstab tublisti iga paiga ja selle elanike eneseteadvust. Minu kui vallavanema meele teeb aga mõruks, kui leheveergudele jõuavad lood, mis ei heida külale just kõige paremat valgust.

Tean, et enamikul juhtudel on tegemist olnud vääritimõistmisega, kuid 17. aprillil avaldatud Vladimir Vassiljevi kiri, mis kritiseerib Halliste Vallavalitsuse tegematajätmisi, palgapoliitikat ja maamaksu, põhineb täiesti kontrollimata väidetel.

KÕIGEPEALT siis sillast, mille rajamisest vallavalitsus nagu mingi jonni pärast keelduks.

Olgu siinkohal öeldud, et nimetatud sillatammi koht asub eramaal ning kõikide plaanide juures tuleb arvestada eraomaniku huvide ja kavatsustega. See välistab suhteliselt kapitalimahuka ehitise tegemise paika, kuhu planeeritakse mõne aja pärast rajada tammi või silda, mis vastab omaniku ettekujutustes ideaalvariandile. Vallavalitsus ja külaelanikud on silla rajamisega nõus ning suurem osa aastast on nimetatud ülekäigukoht praegugi kasutatav. Loomulikult vajab ajutine purre aeg-ajalt kohendamist.

Lausa valeks tuleb aga pidada väiteid, et silla puudumine on olnud takistuseks posti laialikandmisel ning silla rajamine seisab rahapuuduse taga. Samuti ei ole Halliste Vallavalitsus tõstnud töötajate palkasid viimase ligi poolteise aasta jooksul ning segaseks jääb kirja autori väide vallavalitsuse osast avariitööde tegemisel ilma omaniku loata.

Loodetavasti kirjutatakse Uue-Kariste külast ja inimestest edaspidigi. Lisaks soovitan rännuhuvililistel ise kohale sõita ja vaadata, mis koht see on, mis nii tihti uudisekünnise ületab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles