Kiirabil jäi väljasõite vähemaks

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Viljandi haigla andmeil tegi kiirabi mullu 8069 väljasõitu ehk 136 võrra vähem kui aasta varem.


Ambulatoorse ravi ja diagnostika kliiniku ülemarst Mati Kallas ütles, et lastele tuli abi anda 90 juhul rohkem — 821 korral. «Ilmselt mängis siin rolli viirushaiguste ulatuslikum levik,» lausus ta.



Õnnetusjuhtumeid läks mullu kiirabi statistikasse 1180 (mullusega võrreldes 85 vähem), liiklustraumasid 100 (39 vähem), olmetraumasid 845 (sama), töötraumasid 23 (28 vähem), sporditraumasid 43 (10 vähem) ja suitsiide 18 (5 rohkem).



«Tunduvalt on vähenenud töö- ja liiklustraumade hulk — selline on kogu riigi trend,» rääkis Kallas. «Siin on kindlasti oma roll tööpuuduse kasvul, aga ka suuremal tööohutuse reeglite järgimisel. Suitsiidid ei kajasta kõiki juhtumeid, vaid neid, kus kohal käinud kiirabil enesetapus või selle katses kahtlust ei jäänud. Suitsiidisurmade tegelik ja lõplik arv saadakse surmatunnistuste analüüsi alusel.»



Kiirabi viis haiglasse 3259 inimest (mullusest 49 rohkem), mis on ligikaudu 40 protsenti kiirabi abistatud patsientidest. Tartu ülikooli kliinikumi sõidutati 165 haiget.



Kallase andmeil sai Viljandi haigla erakorralise meditsiini osakonnas ehk haigla vastuvõtus mullu abi 15 833 patsienti ehk 665 võrra vähem kui aasta varem.



«Patsientide arv on küll mõnevõrra kahanenud, kuid haigusjuhtumid on muutunud raskemaks, mis tähendab hospitaliseerimiste arvu suurenemist,» ütles ta. «Sealjuures tegi haigla vastuvõtu külastuste arv 2008. aastal viimaste aastate rekordi. Kümnendi keskmine visiitide arv jääb alla 15 000 külastuse aastas.»



Eelmise aasta viimane kiirabi väljakutse oli 31. detsembril kell 21.37 Mustivere külla, kus 40-aastane naine oli kuuma kohviga labajalga põletanud.



Alanud aasta esimene väljakutse tuli uusaastaööl kell 1.58 Saarepeedi valda, kus 20-aastane naine oli joonud ohtralt kanget alkoholi, mis avaldas toksilist toimet tema psüühikale ja käitumisele. Alkoholist tingitud probleemid on Kallase sõnutsi kiirabitöös tavalised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles