Repliik: Ringiga tagasi

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigrid Koorep
Sigrid Koorep Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Algul oli pildiühiskond: inimesed edastasid üksteisele infot nii, et joonistasid koopaseintele. Aeg läks edasi ja suundusime kirjaühiskonda. Veel hiljuti kubises internet blogisissekannetest, säutsudest ja teistest niisugustest teadaannetest. Nüüd aga on hakanud üha enam võimust võtma fotod.

Facebookist ei saa üle ega ümber: seal vohavad nii tekstid kui pildid. Aga vaadates uuemat keskkonda Instagrami, tuleb tõdeda, et selle kasutajate hulk järjest kasvab. Liigume jälle pildilise infovahetuse poole. Teeme nutitelefoniga klõpsu, kirjutame pildile mõne sõna juurde ja saamegi niiviisi lihtsalt oma kogetut teistega jagada.

Võime piltide taastulekusse suhtuda skeptiliselt ning arutleda, kas meie kirjakultuur mandub, kui otsime aina kiiremaid võimalusi infot edastada — pilt ütleb ju rohkem kui tuhat sõna. Samas ei tohiks tähendada mandumist juurte juurde tagasi minek, kuigi moodsas mõttes — enam ei kritseldata koopaseinale, vaid jagatakse piksleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles