Juhtkiri: Viimasel tunnil

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Haigekassa nõukogu äsjane otsus langetada 15. novembrist raviteenuste hindu kuus protsenti saab täna valitsuselt tõenäoliselt kinnituse.


Asjade sellist käiku võis ennustada juba paar kuud tagasi. Toona oli samuti päevakorral küsimus, kas kroonilise rahapuuduse leevendamiseks loobuda pigem eurost ja võtta kasutusele reservid ettenähtust suuremal määral või langetada raviteenuste hinda. Aeg on küll alati raha olnud, kuid varasügisel arvestati seda valimiste valuutas, mille kurss on eriti kummaline.



Et mõlemad lahendused olid halvad, venitati ebapopulaarse otsuse langetamisega. Nüüd oleme vältimatult silmitsi sellega, mille eest meid on juba ammu hoiatatud: nii meditsiinis kui teistel elualadel saab rahanatuke otsa paar kuud enne eelarveaasta lõppu.



Haigekassa nõukogu otsusel on aga veel teinegi tahk. Ehkki vastutuse tuline kartul veeretatakse haiglate kätte, saaksid nood selle omakorda tagasi saata, viidates näiteks aasta lõpuni fikseeritud palkadele, veel järgmiselgi aastal kehtivale töötajate kollektiivlepingule ning kolme kuu taha küündivatele ravijärjekordadele.



Kaheteistkümnendal tunnil on midagi muuta äärmiselt raske. Uued lepingud haigekassa ja haiglate vahel peavad paari järgmise nädala jooksul sõlmitud saama, kuid selleks on vaja mõlema poole nõusolekut. Viljandi haigla, kes on väidetavalt oma kohustusi seni täpselt täitnud, pole varmas tegema järeleandmisi enda arvelt. Viljandi haigla juhatuse esimees Ülle Lumi leiab, et selline riigi surve on nii ebaaus kui seadusega vastuolus.



Kui otsus ei hakka ennast patsiendile kohe novembris tundma andma, siis varem või hiljem puudutab see meid kõiki.



Järgmisel aastal juhib mängu kindlasti haigekassa. Muu hulgas tähendab see hooldusravi vajajatele, et nad peavad oma ravikulud 15 protsendi ulatuses ise kinni maksma. Nii ei jää külmetushaiguste ja luumurdude hooaja eel muud soovitada kui jalad soojas ja kiilasjääl kindlalt kinni hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles