Algab kaheksas suitsuprii klassi võistlus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed teevad sigaretiga tutvust üha nooremana.
Lapsed teevad sigaretiga tutvust üha nooremana. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna algavale kaheksandale suitsuprii klassi võistlusele oodatakse kogu Eestist kõiki tervisest lugu pidavaid IV-XII klassi õpilasi.


Suitsuprii klassi võistlus on Tervise Arengu Instituudi (TAI) korraldatav suitsetamisvastane ennetusprogramm, mille peamised eesmärgid on ennetada või edasi lükata suitsetamise ja tubakatoodete tarvitamise alustamist laste ja noorte seas, motiveerida tubakat tarvitavaid õpilasi sellest loobuma ning toetada tubakavabadust kui eluviisi.

Võistlusel osalevad klassid koos klassijuhatajaga otsustavad olla tubakavabad vähemalt kuus kuud. Võistlejad ei tohi suitsetada, tarbida muid suitsuvabasid tubakatooteid ja teha vesipiipu. Klass kinnitab soovi olla suitsuprii lepinguga, mis ühiselt allkirjastatakse. Lepingu täitmist kontrollivad õpilased ja õpetaja ise.

Võistlus kestab 12. aprillini. Kõikide edukalt lõpetanud klasside vahel loosib TAI välja viisteist 5000-kroonist auhinda.

Suitsuprii klassi võistlusega on tänaseks seotud 18 Euroopa riiki. Võistlus sai alguse 1989. aastal Soomes. Eestis hakati seda korraldama 2001. aastal. Et suitsetama hakatakse üha nooremas eas, osalevad alates 2007. aastast võistlusel ka neljandad klassid.

2008/2009. aasta võistluse lõpetas Eestis edukalt 570 klassi ehk 10 606 õpilast (77,7 protsenti osalenud klassidest). Võistlust alustas 734 klassi 13 842 õpilasega. Osalenud koole oli 188.

Edukalt lõpetanud klasside keskmine üle Euroopa oli 63,8 protsenti. Edukaimad olid Island, kus osalenud 324 klassist lõpetas edukalt 93,2 protsenti, ja Itaalia, kus see näitaja oli 84,6. Soomes osales eelmisel aastal 1356 klassi, neist edukalt lõpetas 40,3 protsenti. Võrdluseks veel, et näiteks Saksamaal oli edukalt lõpetanute protsent 64,4, Prantsusmaal 44,7 ja Hollandis 36,5.

Global Youth Tobacco Survey (GYTS) uuringu järgi on Eestis 35 protsenti noortest proovinud suitsetamist enne 10. eluaastat. Eesti on nende riikide hulgas, kus on suurim 13-aastaste või nooremate igapäevasuitsetajate arv, ligi 13 protsenti, mis tähendab, et tubakaennetusega alustada ei ole kunagi liiga vara.

Lisainfo ja võistlusel osalemiseks vajalikud dokumendid leiab veebilehelt www.terviseinfo.ee rubriigi «Võistlused» alt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles