Naised jätkavad laste turvakodus tööd palgata

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luule Gurjeva (paremal) ja Mari Sild peavad laste turvakodu millekski enamaks kui pelgalt töökohaks ja süda ei luba neil väikseid hädalisi üksi jätta.
Luule Gurjeva (paremal) ja Mari Sild peavad laste turvakodu millekski enamaks kui pelgalt töökohaks ja süda ei luba neil väikseid hädalisi üksi jätta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Juba tosin aastat tegutseva maakonna ainsa laste turvakodu töötajad võtsid vastu pretsedenditu otsuse: et keskust ei suletaks, otsustasid nad tööl käia ilma palgata.


Ööpäev läbi ning kõik päevad aastas Viljandi Pauluse koguduse diakooniamajas töötava turvakodu eelarve on selleks aastaks sama hästi kui ammendatud.
Üldkoosolekule kogunenud töötajad seisid valiku ees, kas ajutist varjupaika pakkuva maja uksed kinni panna või teisi lahendusi otsida.

«Kõne all oli ka variant, et peaksime kodus valvet ning meile teatataks, kui mõni hädas laps ise ukse taha tuleb või politsei ta sinna toob,» rääkis turvakodu juhataja Mari Sild. «Istusime naistega maha ning kõik olid seda meelt, et majas peab siiski keegi pidevalt kohal olema. Kõik olid nõus, et jätkame.»

Nii jätkubki majas tavapärane elu, kuid tavapäratu on see, et töötajad nii füüsiliselt kui vaimselt kurnava töö eest vähemalt tänavu palka ei saa.

«Saime kätte puhkusetasu, nii et päris ilma rahata ei jäänud, aga tänavu oktoobrist rahalootust ilmselt enam pole,» lausus Mari Sild.

Turvakodu töötaja Luule Gurjeva arvates oleks uste sulgemine aasta lõpuni olnud karm otsus. «Valmisolekut peame ikka pakkuma — talv on ju tulekul.»

Sild rääkis, et töötajad käivadki kohal pigem missioonitundest, mitte raha pärast. Suur osa enamasti pensioniealisest personalist on meditsiiniharidusega ning sellel alal ka varem töötanud. Turvakodus on osalise koormusega ametis kümmekond inimest.

Enamik personali on turvakodus töötanud avamisest alates. Pauluse koguduse õpetaja Mart Salumäe sõnul on nende silmad näinud palju inimlikku häda ja viletsust.

«Neid motiveerib seal aastast aastasse toimetama südamega tehtav töö ja inimeste aitamisest saavad nad jõudu juurde,» rääkis Salumäe.

Ta kinnitas, et diakooniakeskus on kulusid kokku hoidnud, aga maja on vana ja tahab hädasti remonti.

Kui «Sakala» turvakodu külastas, oli turvakodu parajasti tühi, kuid äsja oli sealt lahkunud ema koos oma nelja lapsega. Päevad pole vennad ja nii pole haruldane seegi, et maja kõik toad on hädalisi täis. Kui vaja, mahub turvakodu katuse alla korraga 15 hädalist.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles