Karksi ja Naukšeni vald avasid mälestusmärgi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Heino Laiapea

Karksi ja Läti Naukšeni vald korraldasid pühapäeval, 23. augustil kahe riigi piiril Balti keti 20. aastapäeva tähistamise ürituse, millest võttis osa hulk rahvast mõlemalt maalt.


Kell 17 avati monument, mille autor on noor lätlane Andris Dukurs.

Kõnelesid Eesti välisminister Urmas Paet ja tema Läti ametivend Maris Riekstinš ning kõlas mõlema riigi hümn. Kõnelejate hulgas oli professor Rein Taagepera, kes oli kakskümmend aastat tagasi seisnud Balti ketis ja ka siis kõne pidanud. Tähtsa päeva puhul rääkisid rahva ees veel Sakalamaa Rahvarinde juht Arnold Kimber ning ürituse korraldanud valdade vallavanemad Arvo Maling ja Janis Zuments.

Järgnes pikk kontsert, kus kõlas ka Tõnis Mägi «Koit» autori esituses. Kinobussi abil meenutati kakskümmend aastat tagasi juhtunut. Suur osa kokkutulnuist teadis toonasi sündmusi muidugi niigi, sest oli toona Balti ketis seisnud. Videviku saabudes süüdati lõke ja alguse sai simman.

Balti kett oli rahumeelne meeleavaldus, kus ligi kaks miljonit inimest seisis käest kinni ning moodustas 620-kilomeetrise inimketi Tallinna, Riia ja Vilniuse vahel.

Sellega protestisid nad Nõukogude Liidu ja Saksamaa vahel sõlmitud mittekallaletungilepingu salaprotokollides kahe suurriigi mõjusfääride määratlemise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles