Turu seenemüüja jäi Keskerakonnale jalgu

Rannar Raba
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi turg on läbi aegade olnud populaarne valimispropaganda tegemise koht. Lisaks Keskerakonnale on seal varem tähelepanu püüdnud näiteks Isamaa ja Res Publica Liit.
Viljandi turg on läbi aegade olnud populaarne valimispropaganda tegemise koht. Lisaks Keskerakonnale on seal varem tähelepanu püüdnud näiteks Isamaa ja Res Publica Liit. Foto: Elmo Riig / Sakala (montaaž)

Aeg-ajalt Viljandi turul metsa- ja aiasaadusi pakkuval Lilli küla mehel Raivo Raudveel olid läinud laupäeva hommikul esimeste klientidega kaubad koos, kui talle anti korraldus müügikoht Keskerakonna kampaaniaürituseks vabastada.

Kaupleja oli kodukandi metsadest linnarahva tarvis kaasa toonud suure koguse seeni ja marju ning rentis nende äramahutamiseks koguni kaks kõrvuti paiknevat lauda. Kogenud turulised teavad, et  äriõnn sõltub paljuski sellest, millise laua taga õnnestub müüjal end sisse seada. Nii tundis Raudvee seekord väikest pettumust, sest tema saabumise ajaks olid kõige magusamad kohad juba hõivatud ning parim paik, mis võtta oli, jäi peavärava poolt vaadatuna müügiala tagumisse otsa.

Veel viletsam

Sellest hoolimata asus müüja kliente peibutama ning sättis nagu ikka pähe efektse kantrikaabu. Vaevalt oli ta aga saanud kauba välja panna ning kõige virgemate ostjatega juttu teha, kui tema juurde astus üks turu töötaja ning nõudis kiiret ümberkolimist.

«Ütles lihtsalt, et pean minema teise kohta. Aga see oli veel viletsam! Nüüd olin näoga juba vastu turuhoone seina. Kõik teavad, et seal käib kõige vähem ostjaid,» kurtis ta.

Saamata vangerduse tagamaadest täielikult aru, allus mees siiski käsule ja tõstis oma kraami ümber. Esiotsa hinges olnud trots kasvas vihaks, kui ilmnes, et temast tühjaks jäänud kohas seadsid end sisse keskerakondlased eesotsas nende linnapeakandidaadi Helmut Hallemaaga ning asusid möödujatele rohelisi õhupalle ja partei propagandatrükiseid jagama.

«Olen läbinisti ebapoliitiline inimene ja mul on täiesti savi, mida nad jagavad või keda püüavad, aga mind häirib, kui minusse suhtutakse ebaviisakalt — keegi isegi ei palunud segaduse pärast vabandust,» pahandas Raudvee.

Küsimusele, kas kohavahetuse tõttu võis sel päeval osa kaupa müümata jääda, vastas Raudvee, et suure tõenäosusega jah. «Otsest kahju ei oska välja arvutada ja ega see olegi peamine. Oleksin lihtsalt eeldanud, et erakondlased ei suhtu kaaskodanikesse nagu tühja kohta.»

Helmut Hallemaa kinnitas, et üks müüja liikus nende saabudes tõepoolest uude kohta, kuid kiirustas rõhutama, et ei tema ega ükski teine keskerakondlane suhtunud temasse ebaviisakalt. «Meie küll kedagi ära ei ajanud,» ütles ta.

Kokkulepe pidas

Poliitik oli oma sõnul juba päevi varem sõlminud kokkuleppe, et parteile antakse kampaaniaks numbreid 37 ja 38 kandvad müügipinnad, ning kui nad kohale jõudsid, pidas turu haldaja sellest korrektselt kinni. «Võib-olla tõesti oli seal tegu töötajate apsuga, aga mina ei oska seda kommenteerida,» lausus Hallemaa.

Olgugi et turu juhataja kohusetäitja Riina Heinmäe-Rosson polnud ise laupäeval sündmuskohal, väitis ta end juhtunuga hästi kursis olevat. Tema versioonis põhjustas segaduse Raivo Raudvee ise, hõivates müügikohad veel enne, kui turu kassa avati. Seetõttu polevatki keegi saanud talle märku anda, et samadele laudadele pretendeerib peagi Keskerakond. Kas müüjale pilet kõnealuste laudade kohta väljastati või mitte, ei osanud ta öelda.

Lisaks kummutas Heinmäe-Rosson väite, nagu oleks kaupleja surutud jõhkralt kõrvalisse seinaäärsesse nurka. «Niipalju kui mina tean, pakuti talle kõigepealt asenduskohta lausa värava ees esimeses reas, aga miskipärast ta seda ei tahtnud. Igal juhul ei näe ma, et talle oleks liiga tehtud.»

ARVAMUS

RAIVO RAUDVEE,

Lilli küla elanik

Keskerakond tahtis endale reklaami teha, aga välja kukkus hoopis antireklaam — vähemalt minu silmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles