Seeneriigis võimutsevad kitsemamplid

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitsemampel on ookerkollane või helepruun, kübara keskel valkja või lillaka härmja kirmega hea söögiseen. Noorel seenel varjab eoslehekesi loor, millest hiljem moodustub jala ümber rõnga.
Kitsemampel on ookerkollane või helepruun, kübara keskel valkja või lillaka härmja kirmega hea söögiseen. Noorel seenel varjab eoslehekesi loor, millest hiljem moodustub jala ümber rõnga. Foto: Aivar Aotäht

Kesksuvel kummitanud kuivuse tõttu ei anna seenesaak praegu põhjust hõisata, ent piirkonniti ja liigiti leidub erandeid.

Nõnda on just praegu pealetungile asunud maitsvad kitsemamplid. Mõne nädala jooksul võib neid leida külluslikult, ent sama järsku, kui nad oma kübarad hulgiti samblast välja pistavad, nad ka kaovad.

Siinkirjutaja on suveseenel käinud jaanilaupäevast saadik iga nädala või kahe takka. Viimane retk viis eelmise nädala lõpul tavapäraselt Põlvamaale. Kui jätta arvestamata kitsemamplite küllus, oli saak kehvavõitu. Tundus isegi kehvem kui juulis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles