Jaanilaupäeva vihmaneedus näib lõppevat

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui jaanilaupäevaks kuiva ilma tõotav prognoos täppi läheb, on see esimene kord viimase 20 aasta vältel, mil sel kuupäeval ei tule piiskagi vihma.


Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi andmeil möödus jaanilaupäev kogu riigis viimati täiesti kuivalt 1989. aastal. Pärast seda on 23. juunil suuremal või väiksemal määral vihma sadanud.



Paaril aastal tuli ette ka peaaegu vihmatuid jaanilaupäevi, kui vaid ühes ilmajaamas täheldati kerget tibutamist.



Näiteks 2000. aastal langes vihmapiisku üksnes Kihnus ja nii vähe, et saju hulka ei saanud mõõtagi. Ometi sai jaa­nilaupäeva sadu registreeritud. 2005. aastal tuli nõrka hoovihma vaid Ristnas, aga sedagi ööl vastu jaanilaupäeva ehk 23. juuni esimestel tundidel.



Ülejäänud aastatel on sadanud rohkem, kohati on vihm hõivanud kogu Eesti, paukunud on äikegi. Eranditult kõik ilmajaamad registreerisid jaanilaupäeval vihma 1994., 1995., 1998., 2002. ja 2008. aastal.



Eelmisest aastast pärineb viimase 19 aasta jaanilaupäeva vihmarekord, kui kõigest kuue tunniga ehk kella üheksast hommikul kella kolmeni päeval kallas Virtsus 33,1 millimeetrit. See teeb 75 protsenti Virtsu juunikuu normist. Kui vaadata 24 tunni perioodi 23. juuni hommikul kella üheksast järgmise hommiku sama ajani, tuli esikohale Lääne-Nigula 37,6 millimeetriga.



Maksimaalset õhutemperatuuri arvestades oli viimasel 19 aastal kõige soojem 1999. aastal, mil jaanilaupäeval kerkis õhusoe 29 kraadini Paldiskis. Samas jagus selleks jaanilaupäevaks peaaegu kõikjale ka vihma, üksnes Paldiski ja Võru ilmajaam ei registreerinud tilkagi.



1999. aasta jaanilaupäev oli kõnealusel perioodil ainuke kord, mil maksimaalne õhusoe kerkis kõigis ilmajaamades üle 20 kraadi.



Kõige külmemalt möödus 1994. aasta jaanilaupäev, kui maksimaalne õhutemperatuur küündis vaid 14,2 kraadini Kundas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles