Võimude lahusus on löögi all

, tulevane protestikandidaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Laiapea
Andres Laiapea Foto: Erakogu

VILJANDIST VALITUD ja siin kohalikel valimistel kandideerivad riigikogu liikmed leiavad üksmeelselt, et riigikogulastel tuleks lubada istuda taas ka omavalitsuste volikogudes (vaata 31. juuli «Sakala» esiküljelugu «Viljandi linnavolikokku pürgib mitu esindusnägu» — toimetus). Kahjuks näivad nad olevat unustanud, mille tõttu see on keelatud.

Kui meie parlament kõnealuse keelu 2002. aasta kevadel heaks kiitis, tekitas eelnõu vastu hääletanud rahvasaadikutes küsimusi üksnes see, miks kahel toolil istumine keelatakse alles alates 2005. aasta, mitte juba sama aasta kohalikest valimistest. Vastus saabus aastal 2005, mil samad erakonnad, kes olid hääletanud vaid mõni aasta varem keelu sätestanud eelnõu poolt, üritasid seda enne jõustumist kaotada.

Hoolimata sellest et õiguskantsler Allar Jõks saatis siis riigikogule märgukirja, milles hoiatas niisuguse sammu astumise eest, läks see esialgu läbi. Sotsiaaldemokraadid, Isamaaliit ja Rahvaliit hääletasid küll vastu, aga Reformierakond ja Keskerakond ning Res Publica olid keelu kaotamise poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles