Selts on tähistanud ohtralt kultuurilooga paiku

, looduskaitse seltsi liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandimaad on ikka peetud edumeelseks ja tegusaks piirkonnaks — kohaks, kust on võrsunud arvukalt Eesti suurmehi. Üldteada on see, kui suurt rolli mängis siinne kant XIX sajandi teisel poolel ärkamisaja keskusena.

Et see pole pelgalt ettekujutus, kinnitab filoloog August Miksi 1938. aastal «Eesti Kirjanduses» avaldatud uurimus. Jättes kõrvale tegelaste valimi küsimused (kokku vaadeldi 355 inimese sünnikohta), võib öelda üht: uuringust ilmneb selgesti, et kõige enam suurmehi on meile andnud kolm Lõuna-Eesti maakonda. Arvuliselt kõige enam Tartumaa koos Tartuga, pindalast ja rahvaarvust lähtudes aga Viljandimaa.

Nii polegi eriti üllatav, et ka Eesti looduskaitse selts on kultuuriloolisi kohti tähistanud eriti väljapaistvalt just Viljandimaal. Oma tegevusaja jooksul on seltsi otsesel hoolel või osalusel tähistatud ligi 20 ajaloolist paika, neist suurem osa 1970. aastatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles